2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A jó testvérkapcsolat titka

Ha több gyermekünk van, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk arra, hogy otthonunk idővel csatatérré válhat. Hiszen a testvérek minden apróságon képesek összeveszni, legyen bármiről is szó. Azonban mai cikkünkben néhány tippet adunk arra, hogy a csatározások helyett békesség uralkodjon otthonunkban.
2020. július 13. hétfő 08:45 - HírExtra

Az első konfliktusok

Minden gyerek különböző, tehát minden testvérkapcsolat más és más. Így előfordulhat, hogy egy-egy helyzetben teljesen máshogy viselkednek és mások az elképzeléseik bizonyos dolgokról, ez pedig akár konfliktust is eredményezhet.

Az első konfliktusok körülbelül akkor kezdődnek, amikor a kistestvér  elmúlik 1 éves. Ugyanis ilyenkor már képes önállóan közlekedni, így előszeretettel teszi tönkre nagy testvére játékait, amire persze a nagyobb tesó bosszúval reagál. Ez pedig újabb és újabb csatákat szül. Ilyenkor a szülők nagy része általában megkéri a nagyobb gyereket, hogy legyen elnézőbb a kisebbel, ami hosszú távon ahhoz vezethet, hogy a kicsi azt gondolja, neki mindent szabad. A nagyobb testvér pedig ezzel együtt igazságtalannak érezheti az adott szituációt. Viszont, ha a kicsi eléri a 2 éves kort, akkor megkezdhetjük fokozatosan az együttműködésre nevelést.

Néhány tipp, hogy összehozzuk a tesókat

Az első fontos szempont, hogy tartsuk tiszteletben a nagyobb gyerek privát szféráját. Hiszen nehéz lehet számára hirtelen osztozni olyasvalakivel, aki örömmel rágja szét és teszi tönkre játékait. Éppen ezért tartsunk fent számára egy olyan helyet, amihez csak ő fér hozzá, illetve rakjuk külön azokat a játékokat, amelyet testvérével is szívesen megosztana.

Emellett meg kell értetni a kisebb gyerekkel, hogy ugyanúgy vigyázni kell más játékaira, mint a sajátjára, illetve meg kell tanulnia azt is, hogy türelmesen kell várnia, hogy ha azzal a játékkal szeretne pont játszani, mint a nagy testvére.

A második lépés, hogy a versengés helyett próbáljuk együttműködésre sarkallni őket. Ezt néhány apró trükkel könnyedén elérhetjük. Például, ha készülődünk valahova és a kisebb gyermek segítséget kér, akkor ahelyett hogy segítenénk neki, mondjuk neki, hogy kérjen inkább segítséget a nagyobb testvértől. Vagy társasjátékozás során hagyjuk hogy a testvérek legyenek egy csapatban és játszanak a felnőttek ellen. 

Továbbá érdemes olyan játékokat választani, amelyek együttműködésre tanítanak. Kooperációs társasjátékokért látogass el a Játékliget oldalára! Mindezzel azt az érzést erősítjük a gyermekekben, hogy számíthatnak egymásra és bármikor fordulhatnak egymáshoz. Ez pedig a jó testvérkapcsolat alapja.

Szülőként nem szabad elfelejteni, hogy minden gyerek más módon motiválható, más a temperamentumuk és az érdeklődési körük. Így ne csüggedjünk, ha a második gyerek esetében nem vált be az, ami például az elsőnél. Éppen ezért célszerű több módszerrel is próbálkozni ahhoz, hogy a testvérek közötti kapcsolat valóban harmonikus legyen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását