A jó testvérkapcsolat titka

Ha több gyermekünk van, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk arra, hogy otthonunk idővel csatatérré válhat. Hiszen a testvérek minden apróságon képesek összeveszni, legyen bármiről is szó. Azonban mai cikkünkben néhány tippet adunk arra, hogy a csatározások helyett békesség uralkodjon otthonunkban.

Az első konfliktusok

Minden gyerek különböző, tehát minden testvérkapcsolat más és más. Így előfordulhat, hogy egy-egy helyzetben teljesen máshogy viselkednek és mások az elképzeléseik bizonyos dolgokról, ez pedig akár konfliktust is eredményezhet.

Az első konfliktusok körülbelül akkor kezdődnek, amikor a kistestvér  elmúlik 1 éves. Ugyanis ilyenkor már képes önállóan közlekedni, így előszeretettel teszi tönkre nagy testvére játékait, amire persze a nagyobb tesó bosszúval reagál. Ez pedig újabb és újabb csatákat szül. Ilyenkor a szülők nagy része általában megkéri a nagyobb gyereket, hogy legyen elnézőbb a kisebbel, ami hosszú távon ahhoz vezethet, hogy a kicsi azt gondolja, neki mindent szabad. A nagyobb testvér pedig ezzel együtt igazságtalannak érezheti az adott szituációt. Viszont, ha a kicsi eléri a 2 éves kort, akkor megkezdhetjük fokozatosan az együttműködésre nevelést.

Néhány tipp, hogy összehozzuk a tesókat

Az első fontos szempont, hogy tartsuk tiszteletben a nagyobb gyerek privát szféráját. Hiszen nehéz lehet számára hirtelen osztozni olyasvalakivel, aki örömmel rágja szét és teszi tönkre játékait. Éppen ezért tartsunk fent számára egy olyan helyet, amihez csak ő fér hozzá, illetve rakjuk külön azokat a játékokat, amelyet testvérével is szívesen megosztana.

Emellett meg kell értetni a kisebb gyerekkel, hogy ugyanúgy vigyázni kell más játékaira, mint a sajátjára, illetve meg kell tanulnia azt is, hogy türelmesen kell várnia, hogy ha azzal a játékkal szeretne pont játszani, mint a nagy testvére.

A második lépés, hogy a versengés helyett próbáljuk együttműködésre sarkallni őket. Ezt néhány apró trükkel könnyedén elérhetjük. Például, ha készülődünk valahova és a kisebb gyermek segítséget kér, akkor ahelyett hogy segítenénk neki, mondjuk neki, hogy kérjen inkább segítséget a nagyobb testvértől. Vagy társasjátékozás során hagyjuk hogy a testvérek legyenek egy csapatban és játszanak a felnőttek ellen. 

Továbbá érdemes olyan játékokat választani, amelyek együttműködésre tanítanak. Kooperációs társasjátékokért látogass el a Játékliget oldalára! Mindezzel azt az érzést erősítjük a gyermekekben, hogy számíthatnak egymásra és bármikor fordulhatnak egymáshoz. Ez pedig a jó testvérkapcsolat alapja.

Szülőként nem szabad elfelejteni, hogy minden gyerek más módon motiválható, más a temperamentumuk és az érdeklődési körük. Így ne csüggedjünk, ha a második gyerek esetében nem vált be az, ami például az elsőnél. Éppen ezért célszerű több módszerrel is próbálkozni ahhoz, hogy a testvérek közötti kapcsolat valóban harmonikus legyen.