2024. április 19. - Emma

Trump katonakormányt alakít

Donald Trump megválasztott amerikai elnök John Kelly visszavonult tábornokot jelölte belbiztonsági miniszternek.
2016. december 8. csütörtök 10:11 - HírExtra
 

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió felvette a kapcsolatot az Ausztráliában tartózkodó John Kellyvel, aki megerősítette a felkérést, és hangsúlyozta, nagy megtiszteltetésnek tartja.

A 66 éves John Kelly tábornok a tengerészgyalogságtól vonult nyugalomba 2016 jannuárjában. Korábban a Déli Főparancsnokság vezetője volt, és 45 esztendeig tartó katonai karrierje során elsősorban a Dél-Amerikában és a karibi világban végrehajtott amerikai akciókért volt felelős. Tapasztalatai azt sugallják, hogy tisztában van a tengerentúlról érkező fenyegetésekkel, mind a latin-amerikai kábítószer-kereskedelemmel, mind pedig a terrorizmussal. Ő volt a felelős a guantánamói börtöntelep felügyeletéért is.

Katonakormány

Ő lesz a harmadik tábornok, aki a leendő Trump-adminisztrációban szolgál majd. Trump eddig a védelmi tárca élére is tábornokot jelölt, James Mattis személyében, és nemzetbiztonsági tanácsadójául is magas rangú katonát választott, Michael Flynn altábornagy személyében. Mattis kinevezéséhez a kongresszusnak külön engedélyt kell adnia, az amerikai törvények szerint ugyanis magas rangú katona a visszavonulása utáni hét éven belül nem kerülhet a védelmi minisztérium élére.

Míg John Kelly jelölését Trump még nem jelentette be, addig a leendő pekingi nagykövet szerdán már el is fogadta a felkérést.

Az Egyesül Államok Kínában akkreditált következő nagykövete Terry Branstad iowai kormányzó lesz. A 70 éves politikust Kína "régi barátjaként" emlegetik, és amióta egyáltalán szóba került esetleges kinevezése, mindenki a kínai politika szakértőjeként említi.

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán azt nyilatkozta: a kormányzónak "nyilvánvalóan nagy politikai tapasztalata van, nagyon érti Kínát és a kínai népet". Branstad évek óta személyesen ismeri a jelenlegi kínai elnököt, Hszi Csin-pinget is, akivel még 1985-ben, a kínai politikus iowai látogatásakor találkozott. Branstad akkor töltötte első ciklusát mint Iowa kormányzója, Hszi pedig akkor még csak területi pártvezető volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását