2024. március 29. - Auguszta

Az állatoknak jó

Az Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) végrehajtó bizottsági tagja lett a Nyíregyházi Állatpark: a nyírségi létesítményt három évre választották be a földrész állatkertjeinek kultúrájáról döntő, legmagasabb szintű szakmai testületbe.
2013. január 16. szerda 14:37 - HírExtra
Gajdos László, az állatpark igazgatója szerdán elmondta az MTI-nek, hogy a szövetség döntéshozó testülete véleményezi az Európai Unió szakági kérdésekben hozott határozatait is, amelyekben a nyíregyházi létesítmény tagsága lévén mostantól a magyar álláspontot is megjeleníthetik, illetve érvényre juttathatják.

A Nyíregyházához tartozó üdülőközpontban, Sóstógyógyfürdőn található állatpark Magyarország legnagyobb vidéki állatkertje. Közel 30 hektáros területén szinte természetes körülmények között - a híres Sóstói-erdőben - közel 5000 állat él a világ majdnem minden tájáról.

A mintegy 500 faj között számos különlegességnek számítót is láthatnak az érdeklődők, így fehér tigrist, afrikai elefántot, komodói varánuszt, indiai páncélos orrszarvút, gepárdot vagy tigris cápát. A nyírségi állatkert jelenleg az európai fajmegmentési programban több mint 20 fajjal vesz részt, például új zsiráfokkal, lisztmajmocskákkal, jaguárokkal és szibériai tigrisekkel járul hozzá az érintett állatfajták kihalásának megelőzéséhez. Tavaly mintegy 150 volt a szaporulat száma, és a kis jövevények között akadtak tigriskölykök, valamint ritka bali seregélyek is.

A létesítményben megtalálható a Kárpát-medence minden vadon élő állata, sőt úgynevezett parasztudvar is van háziállatokkal.

Az egyhektáros medveerdőben egy "macipár" él, a majomerdőben pedig számos madagaszkári maki. A sarkvidéket jegesmedvék, borjúfókák, pingvinek és oroszlánfókák képviselik egy 400 ezer literes medencében. A madárházban kis- és nagytestű papagájok hada, a trópusi házban pedig őserdei majmok és krokodilok élnek, de található denevérbarlang is.

Az afrikai panoráma zsiráfokkal, páviáncsapattal, zebrákkal, antiloppal, elefánttal és orrszarvúval várja a látogatókat, akiknek a száma a múlt évben is meghaladta a 400 ezret. Az állatpark saját szállodával is rendelkezik, a Hotel Dzsungelben hajnalonként majmok rikácsolására, oroszlánok bőgésére ébredhet a vendég.

A mediterrán kert részlege különleges fákkal és cserjékkel ültetett, és van egy igazi Tarzan-ösvény is törpe vízilóval, oroszláncsaláddal, krokodillal, gepárddal és maszáj faluval.

Észak-Amerikából bölény és mosómedve, Ausztráliából kenguru és emu él az állatparkban. A Zöld Piramis nevet viselő létesítményben ócenárium és őserdőrész található. Az ócenárium 500 ezer literes akváriumában cápák, ráják, korallok, az egyenlítői vadon fái között pedig komodói varánusz, ismertebb nevén sárkánygyík, páncélos rinocérosz és óriáskígyó lakik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását