2024. április 25. - Márk

Ritka állatok születtek Nyíregyházán

Rendkívül ritka, orrszarvú leguánok keltek ki a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői állatparkban - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény osztályvezetője szerdán az MTI-vel.
2011. november 23. szerda 14:38 - HírExtra
Az orrszarvú leguán nehezen szaporodik fogságban, így a nyírségi állatkert gondozóit is meglepte, hogy a tenyészprogram keretében érkező első pár termékeny tojásokat rakott.

Mivel a hazai klíma nem megfelelő a keléshez - állandó 29-30 fokos meleg és 90 százalékos páratartalom szükséges három hónapon keresztül -, a tojásokat keltetőben helyezték el az állatpark gondozói.

Az apróságok a 90 napos inkubációs időszak után feltörték a tojások héjat, ám a kikelést nem kapkodták el, öt napig csupán a fejüket dugták ki onnan, mintegy ismerkedve a világgal - mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

A kis gyíkok a szikanyag felszívódása után most már viszont ádáz ragadozóvá váltak, jó étvággyal fogyasztják a gerincteleneket és az apróbb gerinces állatokat.

A jelenleg 12 centiméteres orrszarvú legunánok ivarérett korban 120 centiméteresek lesznek, és addigra áttérnek a vegetáriánus kosztra is.

A hispaniolai orrszavú leguán (Cyclura cormota) egyike a legnagyobbra növő leguánoknak. A természetben kizárólag a karibi térségben, Hispaniola szigetén - Haiti és a Dominikai Köztársaság területén - fordul elő, különleges megjelenésű faj. Olívazöld rejtőszínének köszönhetően könnyen elbújik a sziklás, bozótos élőhelyén a ragadozók elől. A faj a nevét az orrcsúcson található három szarvszerű kinövésről kapta.

A kikelt leguánbébik és szüleik a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői állatpark trópusi házában láthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását