2024. április 18. - Andrea, Ilma

Zsiráfcsont a sétány alatt

Nem mindennapi leletre, zsiráfcsontokra bukkantak csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben az egyik sétány alatt.
2012. február 24. péntek 13:58 - HírExtra
Az intézményben zajló parkfelújítási munkálatok részeként az elmúlt napokban több árkot is ástak a kert területén. Az egyik ilyen árok mélyítése során az ásóval dolgozó munkások néhány meglehetősen nagy csontra akadtak. Ezeket az állatkert szakértői azonosították és megállapították, hogy minden kétséget kizáróan egy zsiráftól származnak - tájékoztatta az állatpark pénteken az MTI-t.

Egy zsiráf jobb mellső lábának csontjai kerültek elő: az ujjpercek nagy része, az egységes elülső lábközépcsont, az elülső lábtőcsontok, az alkarcsont, valamint a felkarcsont alsó végdarabja.
A csontok létezéséről még az Állatkert legrégebbi gondozói sem tudtak. A kertnek ez a része - a Japánkert sarkától a pingvinek felé vezető sétány - ilyen mélységben legalább fél évszázada nem volt megbolygatva.

A lelet mégsem érte meglepetésként az állatkerti munkatársakat, hiszen ismeretes, hogy a második világháború idején a harci cselekmények, lövedékek, robbanások, repeszek, épülettüzek illetve a takarmányhiány és a fűtőrendszerek kiesése miatt elpusztult állatok jelentős részét - jobb megoldás nem lévén - az Állatkert területén temették el.

A Zsiráfházban 1944-ben két zsiráf élt. A Szidi és Szahib nevű állatok a fennmaradt feljegyzések szerint 1944. szeptember 14-re virradó éjszaka pusztultak el. Ezen az éjszakán ugyanis nagyszabású és igen súlyos szövetséges légitámadás érte Budapestet, és a Zsiráfház is telitalálatot kapott.

A csontok tehát minden valószínűség szerint a második világháborúban elpusztult két felnőtt zsiráf valamelyikétől származnak. Ránézésre ugyan a csontokból nem lehet megállapítani az állat nemét, de a csontok mérete alapján valószínű, hogy a hím állathoz tartoztak.
Budapest második világháborús ostroma alatt az állatkert szinte valamennyi állata elpusztult: a több mint kétezer állatból csak 15 maradt életben.

Az említett csontokon kívül valószínűleg továbbiak is rejtőznek a föld alatt ugyanezen a helyen, ezek feltárásához azonban a kiásott árokhoz képest jóval nagyobb területen kellene a felszínt megbontani. Ez azonban jelenleg nem szerepel az intézmény tervei között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását