2024. május 21. - Konstantin

A románok újratárgyalják az IMF-szerződésüket

A hétfői beiktatására váró új román kormány újratárgyalta a nemzetközi hitelezőivel az idénre tervezett államháztartási hiányt, amely a bruttó hazai termék (GDP) 2,25 százalékát is elérheti a korábbi 1,9 százalék helyett - jelentette be hétfőn Victor Ponta, kijelölt miniszterelnök.
2012. május 7. hétfő 12:15 - HírExtra
Az új román kormányt várhatóan hétfőn este szavazza meg a bukaresti parlament, de a kabinet már tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank szakértőiből álló Bukarestben tartózkodó küldöttséggel, amely éppen felülvizsgálati látogatását folytatta tíz nappal ezelőtt, amikkor megbukott az Ungureanu-kormány.

Ponta közölte, hogy a nemzetközi hitelezőkkel korábban kialkudott 1,9 százalékos GDP-arányos deficithez képest még 0,35 százalékponttal nőhet az államháztartási hiány, és ez elegendő ahhoz, hogy a kormány az idén megemelje a közalkalmazotti béreket, és a nyugdíjasoknak is visszaadják azt a pénzt, amit egy alkotmánybírósági döntés szerint az elmúlt tizenhat hónapban törvénytelenül vontak le a nyugdíjból az egészségügyi biztosítási járulék kiterjesztése címen.

Ponta szerint június 1-től nyolc százalékkal emelik a közalkalmazotti béreket, majd az év második felében újabb 7 százalékkal, ha ezt lehetővé teszi a gazdaság teljesítménye. Szerinte a második emelésre októberben vagy novemberben kerülhet sor. A román kormánynak ugyanis 15 százalékkal kellene növelnie a béreket ahhoz, hogy ismét elérjék a 2010-es szintet, amikor Romániában 25 százalékkal csökkentették a fizetéseket a közszférában.

Románia több mint 5 milliárd euró nemzetközi elővigyázatossági hitelmegállapodást kötött 2011 tavaszán az IMF szervezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását