2024. június 17. - Laura, Alida

MSZP tisztújító: belecsaptak a lecsóba

Szombat délelőtt megkezdődött az MSZP kongresszusa a budapesti SYMA-csarnokban, a csaknem négyszáz küldött zárt ülésen választja meg a szocialista párt tisztségviselőit. A tanácskozásra várhatóan csak délután, a megválasztott elnök beszédének idejére engedik be az újságírókat.
2012. március 31. szombat 11:22 - HírExtra
Török Zsolt szóvivő a helyszínen arról tájékoztatott: a kongresszus először az országos elnökség és a választmány beszámolóját hallgatta meg. Szavai szerint Mesterházy Attila pártelnök azt mondta, az elmúlt csaknem két évben, vezetésével stabilizálták az MSZP helyzetét, és növekedési pályára állították a párt támogatottságát, így ma már egyértelmű, hogy a szocialisták részvétele nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt.

A szóvivő tudatta, hogy a 430 regisztrált küldött közül nagyjából négyszázan vannak jelen.
Az elnöki posztért az azt 2010 óta betöltő Mesterházy Attila és Szanyi Tibor elnökségi tag indul.
Az MSZP történetében először fordul elő, hogy a hivatalban lévő elnöknek kihívóval kell megküzdenie, és a küldöttek nyolc év után először választhatnak két jelölt közül pártelnököt.

A vezető tisztségek nagy részéért többen indulnak, kivétel a választmányi elnöki pozíció, amelyre a testületet nyolc éve irányító Simon Gábor visszalépése után Botka László szegedi polgármester az egyetlen jelölt.

A két alelnöki helyre Gúr Nándor, az MSZP borsodi elnöke, Herczog Edit európai parlamenti képviselő és Horváth Csaba, a szocialisták budapesti frakcióvezetője pályázik. Elnökhelyettes Balogh András, Simon Gábor vagy - ha veszít az elnökválasztáson - Szanyi Tibor lehet.

A tíz, még kiadó elnökségi helyre húszan jelentkeztek, nagyrészt az országos politikában eddig nem vagy kevéssé ismert politikusok.

A párt korábbi vezetői - Hiller István, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre - nem indulnak a tisztújításon, míg Kovács László korábbi pártelnök, külügyminiszter és uniós biztos hiába mérette volna meg magát, a jelölőbizottságban nem kapott elég támogatást.

Szanyi változtatna

Az MSZP-n belüli változásokat sürget, így a szerinte sok kárt okozó vezérelvűség megszüntetését várja a szocialista párt elnöki tisztségéért Mesterházy Attila kihívójaként induló Szanyi Tibor.

A politikus az MSZP szombati tisztújító kongresszusa közben újságíróknak azt mondta: a kongresszus mottója - a teremben olvasható feliratok szerint - "A változásért", ő pedig a szocialista párton belüli változásokat szeretne. A kérdésre, hogy mi történik, ha nem nyer az elnökválasztáson, úgy válaszolt: akkor nem lesz változás.

Megismételte azt a pártelnöki pályázatában is szereplő tervét, hogy válasszák szét az elnöki, a frakcióvezetői és a miniszterelnök-jelölti posztot, s azokat három különböző politikus töltse be. Szanyi Tibor az MTI-nek korábban adott interjúban azt javasolta, hogy az MSZP párton kívüli kormányfőjelöltet állítson a következő választásokra.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a most körvonalazódó új szereposztással több korábbi vezető politikus "a süllyesztőbe" kerül, úgy reagált: nem örül ennek, szerinte az MSZP sokat szenvedett amiatt, hogy meg akarták bontani "a generációs békét".

Az esélyeit firtató kérdésre azt válaszolta, nem csinálta volna végig a három hónapig tartó belső kampányt, ha nem bízna a győzelmében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását