2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Budapest rendezi az Európi Konfucius Intézetek III. konferenciáját

Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) rendezik az Európai Konfuciusz Intézetek III. konferenciáját, amelyen az intézetek és a kínai állam képviselői megvitatják az európai-kínai kulturális és oktatási kapcsolatokat érintő aktuális kérdéseket.
2011. június 15. szerda 20:49 - HírExtra
A kelet-közép-európai országok közül elsőként Magyarország kapta meg egy ilyen konferencia szervezési jogát a Kínai Nyelvoktatási Tanács döntése alapján.

A június 16-án kezdődő háromnapos rendezvény jelentőségét mutatja, hogy a csütörtöki ünnepélyes megnyitón kínai részről részt vesz Hszü Csia-lu (Xu Jialu ) kínai parlamenti alelnök, Hszü Lin (Xu Lin) asszony, a Konfuciusz Intézetek Központjának vezetője, a kínai kormány főtanácsadója, valamint Kao Csien (Gao Jian) nagykövet asszony, Kína magyarországi diplomáciai képviselője és számos kínai oktatásügyi vezető.

Magyar részről mások között Jakab István és Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnökei, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára, Mezey Barna az ELTE rektora, valamint Hudecz Ferenc, a Konfuciusz Intézetek Központjának örökös tanácsadója lesz jelen.
Az ELTE Bölcsészettudományi Karának (BTK) Múzeum körúti campusán működő ELTE Konfuciusz Intézet (EKI) 2006-ban jött létre az ELTE és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének együttműködésével. Az EKI Kína egyetlen hivatalos nemzeti intézete Magyarországon, feladata, hogy a lehető legszélesebb körben tanítsa a kínai nyelvet és népszerűsítse a kínai kultúrát.

A kínai kormány az intézmények hálózatának kiépítését központi kérdésként kezeli, mivel az intézeteket tekinti a fő eszköznek Kína nemzetközi elismertségének és elfogadottságának növelésére.

Az első kísérleti Konfuciusz Intézetet 2004 júniusában hozták létre az üzbegisztáni Taskentben, majd az első hivatalos Konfuciusz Intézetet 2004 novemberében avatták fel Szöulban. Azóta a világ 64 országában 322 Konfuciusz Intézetet és 369 kisebb fiókintézményt, úgynevezett Konfuciusz Tantermet létesítettek.

A középtávú tervekben 1000 intézet alapítása szerepel. Európában jelenleg 31 országban 187 intézet és fiókintézmény működik. A konferencia honlapja a www.confucius-institutes.eu/ címen érhető el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását