2024. április 26. - Ervin

Jobbik: egységes és erős főváros kell

A Jobbik szerint egységes és erős fővárosra van szükség a kerületek megtartásával.
2011. május 25. szerda 11:13 - HírExtra
Staudt Gábor, az ellenzéki párt budapesti elnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az emberek életét közvetlenül érintő ügyeket kerületi szinten kellene tartani, de például a közútkezelési hatáskört a főváros kezébe adnák.

A jobbikos politikus a Belügyminisztérium önkormányzati koncepciójával kapcsolatban - a Fővárosi Közgyűlés ülésének szünetében - arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenekelőtt egy "feladattérképet" kellene készíteni, majd lehetne dönteni a hatás- és feladatkörök elosztásáról.
Erre szavai szerint azért lenne szükség, mert a jelenlegi (kétszintű) önkormányzati rendszerben a párhuzamosságok, a pazarlások és a nem megfelelő gazdálkodás jelei mutatkoznak meg.
Staudt Gábor elmondta, pártja egy olyan új fővárosi rendszert tartana elfogadhatónak, amelyben a korrupció nem fér meg.

Az MTI-nek arra a kérdésére, milyen hatáskörök kerülhetnének át a fővároshoz, az elnök a közútkezelést említette példaként. Utalt arra, hogy a jelenlegi vegyes, részben fővárosi, részben kerületi rendszer megnehezíti a korrupció ellen küzdelmet, továbbá nagyon drága.
A Jobbik szerint ugyanakkor például a szociális ügyek a kerületekhez kell hogy közelebb kerüljenek. Közölte, mindenképpen szükség van a kerületi önkormányzatokra, mert bizonyos döntéseket a Jobbik szerint nem szabad túlságosan magas szintre felvinni.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a kórházak állami vagy fővárosi kézben tartását ítélnék-e célszerűnek, arról beszélt: ez elsősorban finanszírozási, nem pedig strukturális kérdés.
Úgy látja, amíg nem kapnak megfelelő finanszírozást a kórházak, addig mindegy, hogy állami vagy fővárosi kézben vannak-e. Jelezte: problémát jelent, hogy a főváros tartja fenn a kórházakat, miközben az agglomerációban élőket is gyógyítják az intézményekben.

Staudt Gábor, aki Világváros helyett a világ városa lett Budapest címmel tartott sajtótájékoztatót, elmondta, ezzel a nagy mértékű "nemzetközi beáramlásra", a cégek profitkivitelére akarták felhívni a figyelmet.

A Jobbik budapesti elnöke ezzel kapcsolatban bejelentette: meg akarja ismerni a Budapest Airport Zrt. privatizációs szerződését. Elmondta, elképzelhető, hogy a cég "az SZDSZ-hez és Kóka Jánoshoz köthető" privatizációja során még a közutakat és a reptér környékét is odaadták a "nyugati tőkének".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását