2020. február 22. - Gerzson

Kevesebb a fehér cápa?

Egy új tanulmány szerint jóval kevesebb nagy fehércápa él Kalifornia partjainál, mint a kutatók eddig gondolták.
2011. március 11. péntek 15:47 - HírExtra
A San Francisco Chronicle című lap beszámolója szerint a biológusok úgy becslik, hogy mindössze 219 teljesen vagy közel kifejlett egyed népesíti be ősszel a Bodega-öböl és Monterey közötti partmenti vizeket. Taylor Chapple-t, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatóját saját elmondása szerint meglepte az alacsony szám, melyre a tengeri ragadozók első hivatalos számlálása jutott. Az eredményeket a Biology Letters című tudományos lap eheti számában tették közzé. A kutatók három év folyamán készült nagyfelbontású fotókat használtak a cápák azonosítására.

A nagy fehércápák jellemzően az augusztus és december közötti időszakot töltik az észak-kaliforniai vizekben, ahol fókákra és más zsákmányállatokra vadásznak, majd január és július között délebbre húzódnak.

A faj világszerte szinte valamennyi partmenti tengerszakaszon előfordul, ahol a víz hőmérséklete 12 és 24 Celsius-fok közötti. Legnagyobb számban az Egyesült Államok (New England, Kalifornia), Dél-Afrika, Japán, Ausztrália (Új-Dél-Wales, Dél-Ausztrália), Új-Zéland, Chile és a Földközi-tenger partjainál él.

A nagy fehércápa a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint sebezhető fajnak számít, a Washingtoni Egyezmény (CITES) rendelkezése szerint nemzetközi kereskedelme engedélyhez kötött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását