2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Martonyi szerint mi is egyiptomiak vagyunk

Martonyi János külügyminiszter szerint "egy kicsit mindannyian egyiptomiak vagyunk".
2011. február 14. hétfő 07:58 - HírExtra
a magyar diplomácia vezetője a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című magazinjának adott interjúban e gondolatot azzal magyarázta, hogy az észak-afrikai országban lezajlott egy forradalom, rendszerváltozás indult el, amit a magyarok nagyon át tudnak érezni.

A tárca vezetője szerint keresik annak a módját, miként tudnák az egyiptomi "rendszerváltó folyamatot" segíteni, hiszen a magyaroknak vannak tapasztalataik ezen a téren. Mint felidézte, az 1956-os forradalom idejéből a magyarok még emlékeznek arra, mit jelent az, amikor az emberek anyagi helyzetüktől, politikai meggyőződésüktől, vallásuktól függetlenül "egymás szemébe néznek".

Egyiptomban is hasonló játszódott le, az emberek megérezték, hogy joguk van a szabadsághoz, az emberi méltósághoz - vélekedett Martonyi János. Szavai szerint az események jövőbeli alakulását illetően nagy a világ felelőssége, segíteni kell az átalakulást az országban, s ebben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia.

A külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarországnak óvatosan kell reagálnia az egyiptomi fejleményekre. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta az unióban a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, Catherine Ashton vezeti a külügyminiszterek tanácsát, az nem a soros uniós elnökség feladata, "a külpolitikának nem vagyunk elnökei" - mutatott rá.

Martonyi János óvatosságra intett azért is, mert - mint mondta - az események rendkívül gyorsan változnak az észak-afrikai országban. "Nem nekünk kellett megmondanunk" az egyiptomiaknak, mit tegyenek, hogyan döntsenek a jövőjükről - tette hozzá.

A külügyminiszter más témáról szólva kitért arra, az elmúlt napokban romlott az esélye annak, hogy a kettős állampolgárság kapcsán megállapodást kössenek Szlovákiával, de szerinte továbbra sem zárható ki ennek a lehetősége. Martonyi János felvázolt egy olyan megoldást, amely szerint, ha valaki kettős állampolgár, akkor a két állampolgárság közül az egyik megelőzhetné a másikat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását