2024. április 29. - Péter

Nem lesz szükség szmogriadóra?

A vasárnapi, illetve a hétfő délutánig mért előzetes adatok alapján valószínűleg nem kell elrendelni a szomgriadó riasztási fokozatát kedden a fővárosban.
2011. január 31. hétfő 18:40 - HírExtra
Ha viszont az időjárás kedvezőtlenül alakul, és életbe lép riasztási fokozat, reggel hat órától a gépjárműforgalmat is korlátozhatják - közölte a fővárosi önkormányzat. Utóbbi esetben a Fővárosi Közgyűlés szmogriadó-rendelete szerint a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt nem közlekedhetnének kedden.

Vasárnap jelentősen nőtt Budapesten a szálló por koncentrációja - írta az önkormányzat. A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek adatai alapján a kisméretű szálló por vasárnapi átlageredménye a város öt pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket, további négy állomáson pedig a tájékoztatási küszöbértéket.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozta meg. A főpolgármester köteles tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrátuma két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Az önkormányzata közleménye szerint "egyelőre a riasztási fokozat jogszabályban előírt feltételei nem teljesültek".

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát hétfő hajnalban rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében - a Fővárosi Közgyűlés rendeletének megfelelően - Tarlós István főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérte fel.

Debrecenben, Várpalotán, Nyíregyházán és Miskolcon is rossz a levegő minősége, ezeken a településeken is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását