2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Fidesz elutasítja a sarcpolitikát

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a családi pótlék bármiféle elvonását - mondta Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője a Fidesz keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.
2009. január 20. kedd 14:45 - Hírextra
A politikus szerint a 13. havi bér és a 13. havi nyugdíj szűkítése után a kormány brutális megszorításai tovább folytatódnak, hiszen egyrészt a családokat adóemeléssel fenyegetik, másrészt pedig a családi pótlék részleges vagy nem tudni milyen szintű elvonásával álltak elő.
"A Fidesz nem támogatja a családi pótlék bármiféle megvonását, szigorítását, eltörlését" - jelentette ki Soltész Miklós, aki kérdésre válaszolva közölte: elfogadhatatlannak tartja a gyes és a gyed megszüntetését is.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a kormány a megszorítások közepette luxuskiadásokra költ. Mint mondta, a miniszterelnök számára nemrégiben vásárolt 80 milliós luxusautó például 6.557 gyerek egy havi családi pótlékát teszi ki.

Soltész MIklós felidézte, hogy Szűcs Erika szociális miniszter a Fidesz egyik írásbeli kérdésére adott válaszában december 31-én még úgy fogalmazott, hogy a családi pótlék teszi ki a családtámogatás legfontosabb elemét, most viszont már azt mondja, hogy "köszöni szépen, de nekik nincs szükségük a családi pótlékra".

A KDNP-s képviselő Gyurcsány Ferenc néhány hónappal ezelőtt megjelent Megegyezés című írásából is idézett, amelyben a miniszterelnök úgy vélte, hogy a gyermekszegénység mérséklésében pótolhatatlan szerepe van az univerzális jellegű, alanyi jogon járó családi pótléknak, ezért ezen nem kívánnak változtatni.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy eddig konszenzus volt abban, hogy a családi pótlék a családtámogatás rendszer egyik alapja.Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy 1996-ban a Bokros-csomag egyik következménye lett volna a családi pótlék, a gyes és a gyed vagyoni helyzethez kötése, de ezt az Alkotmánybíróság elvetette, illetve későbbre tolta ki, így ilyen értelemben most se tudnák ezt a javaslatot átvinni, mert alkotmányellenes lenne. Hozzátette, hogy az ilyen juttatások vagyoni alaphoz kötése azokat sújtaná, akiknek bejelentett jövedelmük van, mindazok, akiknek eltitkolt jövedelmük van, ismét kitérnének alóla.

Szerinte az elmúlt hat év szocialista-szabad demokrata családpolitikáját a megszorítások jellemzik, hiszen megszűnt a családi adókedvezmény, a 13. havi családi pótlék és a legszegényebb gyermekeknek járó kiegészítő családi pótlék is.

Ha a szocialisták ezt az utat választják, akkor családok újabb tízezrei mennek tönkre és szorulnak majd újabb támogatásokra, ami tovább nehezíti az ország helyzetét is - tette hozzá a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását