2024. május 3. - Tímea, Irma

Csökkent a digitális zenepiac növekedése

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) szerint a tavalyi évben ismét lassult a digitális zenepiac növekedési üteme.
2011. január 26. szerda 07:10 - HírExtra
A jogvédők szerint ennek oka a kalózkodásban keresendő, ami meglátásuk szerint továbbra is a legnagyobb veszélyt jelenti a kreatív iparágak működésére.

A napokban adta ki a 2010-es évre vonatkozó zenepiaci jelentését a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI). A jelentés szerint immáron tizenegy éve folyamatosan csökkennek a zeneeladási mutatók, amely nagyobbrészt a fizikai hordozók értékesítési ütemének visszaesésére vezethető vissza. Ugyanakkor, bár a zenekedvelő fogyasztók egyre több legális digitális forrásból férhetnek hozzá az új és régi dalokhoz, a digitális értékesítés üteme sem biztató, ez ugyanis évről évre egyre lassabban növekszik.

A digitális eladásokat tekintve 2008-ban még 25 százalékos növekedésről számolt be az IFPI, 2009-ben már csak 12 százalékot mértek, míg a tavalyi évben a növekedés csak 6 százalékos volt. Jelenleg a digitális eladások a lemezkiadók összbevételének 29 százalékát teszik ki.

Az International Business Times beszámolója szerint a zeneipar komoly kihívásokkal néz szembe. Az IFPI szerint a zeneipar működésének és fejlődésének legnagyobb problémáját a kalózkodás jelenti.

A jogvédők szerint többek között ennek az eredménye, hogy évről évre kevesebb új előadó jelenik meg a zenei szférában, akik ráadásul kisebb jövedelmet is generálnak. A tavalyi év legsikeresebb 50 albumának eladásából például az új előadóknak csak negyedakkora részesedése volt, mint a 2003-as évben.

Az IFPI szerint Spanyolország és Brazília a kalózkodás által legsúlyosabban érintett két piac. A két országban az internetezők 44-45 százaléka használja a kalózfelületeket. A jogvédők szerint Spanyolországban, ahol tavaly 22 százalékkal csökkentek a zeneeladások, a legkeresettebb 50 album között egyáltalán nem volt belföldi előadó.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását