2024. április 28. - Valéria

Mérgeznek a játékkonzolok

Súlyosan mérgező vegyianyagok jelenlétét mutatta ki a három legnépszerűbb videojáték-konzolban a Greenpeace legutóbbi vizsgálata. A szakértők a Sony Playstation 3, a Nintendo Wii és a Microsoft Xbox 360 készüléket vizsgálták meg. Számos egészségkárosító a
2008. május 23. péntek 16:20 - Hírextra

Az Xbox 360 és a Playstation 3 nagy mennyiségben tartalmaz egy ftalátot, a műanyagok lágyítására használt DEHP nevű vegyületet, amely megzavarja a nemi fejlődést. Az Európai Unióban tilos az anyagot tartalmazó babaápolási szerek és játékok forgalmazása, a konzolok azonban pillanatnyilag nem minősülnek gyermekjátéknak, a korlátozás így ezekre a termékekre nem vonatkozik.

A Greenpeace szerint nem indokolt a veszélyes kemikáliák használata. "Létezik megfelelő technológia környezetbarát és egészségre ártalmatlan konzol gyártására, a felhasználók mérgezésére ezért nincs mentség" - áll a szervezet sajtóközleményében.

A Playing Dirty (kb. A szennyes játék) című jelentésében a Greenpeace azt is kifogásolja, hogy nem biztosított a megunt vagy tönkrement gépek feldolgozása: "A konzolok gyakran fejlődő országokban kötnek ki ellenőrizhetetlen szeméttelepeken, ahol a mérgező anyagok rombolják a környezetet és veszélyeztetik a munkások egészségét."

Az elektronikus hulladék - az úgynevezett e-szemét - a legnagyobb mértékben szaporodó hulladékfajta, a videojáték-konzolok gyártása pedig az egyik legjövedelmezőbb üzletág a fogyasztói elektronikai iparban. 2007-ben majdnem 60 millió konzolt, az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet adtak el világszerte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását