2024. május 16. - Mózes, Botond

EU-elnökség: jöhetnek a kihívások?

Kitűnőek a magyar EU-elnökségi előkészületek, de a váratlan helyzetek kezelése jelenti majd az igazi kihívást - mondták egyetértőleg uniós nagykövetek az MTI-nek pénteken, amikor bejárták a felső szintű találkozók helyszínén, Gödöllőn a felújított Grassalkovich-kastélyt.
2010. december 10. péntek 19:13 - HírExtra
Jari Vilén finn nagykövet méltatta a megfelelő ütemben haladó magyar EU-elnökségi előkészületeket. Kiemelte, hogy Magyarország szakmailag kellően felkészült, erre biztosítékot jelentenek a jól képzett szakemberek.

Az Európai Unió szerinte egyik legmélyebb válságát éli át, részben a globális gazdasági krízis miatt. A magyar elnökség egyik legfontosabb feladata ezért a válságkezelés lesz, és nem az előzetes napirend, hanem az események fognak diktálni.

A tapasztalat szerinte az, hogy a kisebb tagállamok sikeresebben látják el az elnökséget, mert komolyabb erőfeszítéseket tesznek a siker érdekében. Kiemelte, a korábbi finn elnökségek egyik fő tanulsága, hogy mindig vannak meglepetések, amelyeken túl kell jutni. "Bármennyire fel lehet készülni, különböző forgatókönyveket lehet készíteni, mindig az események a meghatározóak" - mutatott rá. A következő félév legfontosabb kérdéseinek az európai gazdasági kormányzást, a közös energiapolitikát és a keleti partnerség programját nevezte.

Greg Dorey brit nagykövet úgy fogalmazott, az EU-elnökség közeledtével felgyorsulóban vannak a magyar előkészületek. Azt mondta, láthatóan nagy erőfeszítések történtek azért, hogy Gödöllői Királyi Kastély a miniszteri tanácskozások látványos helyszíne legyen.

Úgy értékelte, a magyar EU-elnökség szempontjából hasznos, hogy az országnak nagyon stabil, nagy parlamenti többséggel rendelkező kormánya van, "nehéz az EU-elnökséget betölteni, ha a hazai ügyek, esetleges viták elterelik a figyelmet".

Az EU-elnökség fő kihívása szerinte a közösség ügyeinek professzionális intézése, valamint a fontos kérdések megfelelő időzítésű napirendre vétele. Hangsúlyozta, Magyarországnak pártatlan közvetítőként kell ellátnia az irányító szerepet, az EU-elnökség nem a legmegfelelőbb időszak a nemzeti érdekek előtérbe helyezésére.

A magyar elnökség programját úgy értékelte, Budapest megfelelő egyensúlyt talált az európai partnerek elvárásai és saját törekvései között.

Robert Milders holland nagykövet viszont arról beszélt, hogy Magyarország időnként túl szerény, nagyobb hangsúlyt is helyezhetett volna tervezett elnökségi napirendjén a magyar érdekekre.
A nagykövet - aki diplomataként már öt EU-elnökség szervezésében vett részt - azt mondta, Magyarország jó úton halad a sikeres elnökség felé. A sikerességet persze csak utólag lehet megállapítani annak fényében, hogy a kitűzött legfontosabb célokat mennyiben sikerül elérni.
Megítélése szerint a következő félév legnagyobb feladata az EU pénzügyi távlatainak kijelölése lesz, erről nagyon sok vita van. Ennek alakításában Magyarországnak döntő szava lesz, "várni fogjuk, milyen javaslatai lesznek".

Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet szerint Magyarország kitűnően felkészült az EU-elnökségre, kiemelte, hogy az előkészítés folyamán nagyon sok találkozót tartottak Budapesten és Brüsszelben, meghatározó magyar politikusok több külföldi látogatást tettek.
A magyar elnökség napirendjével kapcsolatban azt mondta, a témák egy része természetesen Brüsszelből származik, de Magyarország külön hangsúlyt helyez a keleti partnerség programjára és a Nyugat-Balkán európai integrációjának segítésére, "ez nagyon jó, előre fogja vinni Európát". Szerinte nincs túlzott hangsúly a magyar érdekeken, mivel "ezek az ügyek mindannyiunkat érintik". Ugyanakkor természetesnek mondta, hogy minden ország a saját régiójára fordít nagyobb figyelmet.

Az EU-elnökség legfőbb kihívásairól szólva azt mondta: ezek előre nem ismertek. Bármi olyan előfordulhat, amit nem látni előre és nagyon gyors reagálást igényel - magyarázta.

Mads Sandau-Jensen, Dánia nagykövete azt mondta, senki nem tart attól, hogy Magyarország nem lesz képes ellátni az EU-elnökségi feladatokat. Nagy előnynek nevezte, hogy Magyarországnak nagyon erős kormánya van, és úgy tűnik, a gazdaság megfelelő irányban halad. "Nem látok különösebb okot aggodalomra" - mondta.

A nagykövet szerint az egyik legnagyobb feladat az lesz Budapest számára, hogy az EU 27 tagállama között egyetértést alakítson ki, "ez nagyon kemény munka". Ő is kiemelte, hogy a váratlan kihívások elkerülhetetlenek.

John Deady ír nagykövet azt mondta, kiválóan felújították a Gödöllői Királyi Kastélyt, a konferenciákra oda érkező miniszterek igazán elégedettek lesznek a helyszínnel. Lehet, hogy kicsi a tanácskozóterem, de talán nem is a méret, hanem a szervezés lesz a döntő - tette hozzá.
Kifejezte, biztos benne, hogy minden magyar az EU-elnökség mögé fog állni a siker érdekében. Az EU-elnökség fő kihívásait szerinte sem lehet előre tudni, "mindig váratlanok". Szerinte az olajozott elnökség a legjobb elnökség, amikor senki nem beszél róla, mert minden rendben működik.

Ő is kiemelte, hogy a kisebb államokhoz fűződnek a legjobb elnökségek, mivel sokkal jobban összpontosítanak az ügyek rendezett intézésére, az elnökségi félév sikerességére, ahelyett, hogy saját érdekeik érvényesítésével foglalkoznának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását