2024. április 25. - Márk

Egyeztetett a két kormánypárt

Egyeztetést tartott a két kormánypárt csütörtökön Budapesten; elsősorban az egészségbiztosítás, az adóreform és a pártfinanszírozás kérdéseiről, valamint a koalíciós szerződésben foglalt célok megvalósulásáról tárgyaltak az MSZP és az SZDSZ képviselői.
2008. január 10. csütörtök 18:57 - Hírextra

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek nyilatkozva a megbeszélés után úgy fogalmazott, hogy a felek évkezdő munkaértekezletet tartottak.

A liberális politikus elismerte, hogy az egészségügy kapcsán elsősorban az egészségbiztosítási törvényről beszélgettek, de mint mondta, ez nem egy konfliktusmegoldó vagy konfliktuskereső találkozó volt.

A megbeszélésen az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, a párt alelnöke, Veres János pénzügyminiszter, Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Juhász Ferenc elnökhelyettes, Puch László pénztárnok, Kökény Mihály egészségpolitikus, az SZDSZ részéről Kóka János pártelnök, Magyar Bálint és Horn Gábor ügyvivő, valamint a liberálisok három tárcavezetője, Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter vett részt.

Az egyeztetésről elsőként távozó Kökény Mihály a távirati iroda érdeklődésére annyit mondott: a megbeszélésen szó volt az egészségügyről is. Arra a kérdésre, hogy napirendre került-e az egészségbiztosítási törvény, a politikus úgy válaszolt, "mindenféle egészségügyi kérdésről beszéltünk".

Az MTI információi szerint arról nem állapodtak meg - ez nem is volt cél -, hogy hány darab és milyen tartalmú módosító indítványt nyújtanak be az egészségbiztosítási törvényhez, mielőtt arról februárban újra vitázik az Országgyűlés.

Az egyeztetésen feltehetően áttekintették, hogy az MSZP és az SZDSZ által tavaly júniusban aláírt, mintegy 30 oldalas koalíciós együttműködési mellékletből mi valósult meg és milyen feladatok vannak az idei évre.

A növekedési csomagban 2008-ra az egyik legfőbb feladatnak a versenyképesség növelését, a kis- és középvállalkozások erősítését jelöli meg a dokumentum. 2007-re a személyi jövedelemadóval, az adóbevallással kapcsolatos szabályok megváltoztatása, az új áfatörvény megalkotása, illetve a kisadók összevonása szerepelt a feladtok között. Utóbbit leszavazta az országgyűlés.

Az igazságossági csomag tavalyra a közoktatás, a felsőoktatás és a szociális rendszer bizonyos területeinek átalakítását határozta meg. A szerződés szerint az új szociális törvény idén tavasszal kerülne a Ház elé.

Az átláthatósági csomagból az ügynökügy lezárása és a pártfinanszírozás szabályainak megváltoztatása nem valósult meg. Az átláthatóság területén a tavalyi feladatok közé tartozott az egyházfinanszírozás átalakítása, a költségvetési hivatal felállítása, a rendőrség civil kontrolljának megteremtése.

A negyedik csomagban az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos kérdések szerepeltek a koalíciós szerződés kiegészítésében. Az új egészségbiztosítási rendszernek a dokumentum szerint 2009. január 1-től kell működnie. Több kormányzati egészségpolitikus is úgy nyilatkozott korábban, hogy ez nincs veszélyben amiatt, hogy az Országgyűlés csak idén fogadja el a törvényt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását