2024. április 24. - György

Izraeli professzor kapta a díjat

Yosef Yarden professzor, az izraeli Weizmann Intézet rákkutatója vehette át pénteken a 2010-es Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést, amellyel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) évente díjazza azokat a kutatókat, akik a munkájukkal a molekuláris orvostudomány területén lényeges előrehaladást értek el.
2010. december 10. péntek 19:21 - HírExtra
Yosef Yarden tudományos tevékenységének középpontjában a növekedési faktornak hívott hormonszerű molekulák tanulmányozása áll. Aktívan járult hozzá annak felderítéséhez, hogy milyen szerepet játszanak a növekedési faktorok a rákos sejtek kialakulásában - áll a díjat odaítélő bizottság indoklásában.

A professzornak úttörő szerepe van számos növekedés faktor és receptoraik felfedezésében is: kimutatta, hogy a receptorok először összekapcsolódnak, majd aktivizálódnak, és jelátviteli folyamatokat indítanak be. Rájött, hogy a receptorok túlzott aktivitása daganatos elváltozásokhoz vezethet.

Kutatásai során részt vett olyan antitestek kifejlesztésében, amelyek a növekedési faktorok receptoraihoz kötődve gátolják a receptorok összekapcsolódását, s így a rákos sejtek működését. Javaslatai alapján egyes antitesteket kombinációban használnak, amivel nagyobb tumorellenes hatást lehet elérni.

Kutatási eredményei hozzájárultak hatékony terápiás eljárások, gyógyszerek kifejlesztéséhez, és ma már több olyan gyógyszert is használnak a klinikai gyakorlatban, amelynek kifejlesztésében az 58 éves díjazott aktív szerepet vállalt. Yosef Yarden jelenleg több gyógyszergyár tudományos tanácsában is tevékenykedik.

A professzor az izraeli Weizmann Intézetben szerezte doktori fokozatát 1985-ben, majd 1985 és 1989 között az Egyesült Államokban dolgozott. 1989-ben alakította meg önálló csoportját a rehevoti Weizmann Intézetben, ahol jelenleg az intézmény graduális képzését átfogó Feinberg iskola dékánja. Tagja az Izraeli Tudományos Akadémiának, az Európai Molekuláris Biológiai Szervezetnek, és számos nemzetközi kitüntetés birtokosa. Tudományos munkásságát több mint 270, nemzetközi folyóiratokban megjelent közleménye fémjelzi.

A DEOEC 2003-ban alapította a díjat, minden év őszén ítéli oda, 10 ezer eurós pénzjutalommal együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását