2024. április 29. - Péter

Vince Mátyást elnöknek

A jelenlegi elnököt, Vince Mátyást javasolja a Magyar Távirati Iroda (MTI) elnökének a nemzeti hírügynökség Tulajdonosi Tanácsadó Testülete (TTT) - jelentették be a TTT hétfői ülése után.
2007. október 1. hétfő 22:48 - Hírextra

A december elsején kezdődő új elnöki periódusra négyen adtak be pályázatot, közülük - a többfordulós szavazási folyamat végén mind a tíz tag támogatásával - Vince Mátyást javasolta a TTT a tisztségre.

Bayer József, a testület elnöke a Vince Mátyás által benyújtott pályázat előnyeként említette annak innovativítását a piacbővítés, a közszolgálati funkciók megerősítése és a számonkérhetőség terén. Mint mondta, ez volt a legkiérleltebb, legalaposabb, de talán kicsit óvatos pályamunka, ez utóbbi megjegyzést azzal magyarázva, hogy "az újításokat igyekezett a realitások fényében megközelíteni".
Szavai szerint Vince Mátyás mellett szólt vezetői tapasztalata, valamint az, hogy a hírügynökség az utóbbi években közmegelégedésre működött, nagyobb konfliktusok nélkül, jól teljesítette közszolgálati feladatait, pénzügyileg egyensúlyban tudott maradni, miközben igyekszik olyan új termékskálát kialakítani, amely javítja piaci pozícióit.

Bayer József emlékeztetett rá, hogy a nemzeti hírügynökségről szóló törvény kétharmados többséghez köti az elnök személyére vonatkozó javaslattételt és ez a TTT számára konszenzuskényszert jelent. A TTT felhívta a régi-új elnök figyelmét, hogy a többi pályázó munkájában is számos hasznosítható, innovatív elem található. Gyarmati László elnökhelyettes arról beszélt: a döntés azt mutatja, a testület egységesen bízik abban, hogy az MTI közszolgálati ethosza tovább fog erősödni.

Megjegyezte, "ez a bizalom nem arról szól, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van, és nincs már semmilyen teendő a következő öt évben, hanem arról szól, hogy jó irányba tart az MTI".
Azon reményének adott hangot, hogy a hazai mellett, a közép-európai regionális hírügynökségi piacnak is markáns közszolgálati szereplője lesz a következő elnöki ciklus végére az MTI.

A törvényi előírások szerint a TTT tesz javaslatot a miniszterelnöknek az MTI elnökének személyére. Az elnököt, a kormányfő előterjesztése alapján, a köztársasági elnök nevezi ki öt évre.

A mostani pályázaton Belénessy Csaba, a Lánchíd Rádió Budapest főszerkesztője, Kerekes Pál médiaszakember, Váradi Emil, az MTI korábbi szakmai alelnöke és Vince Mátyás indult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását