2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Világító szobrok Szegeden

Két világító köztéri szobor díszíti ezentúl, a szegedi Mars teret; Székó Gábor szobrászművész kőből és fémből készült alkotásait a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Karának épülete előtt állították fel.
2010. december 6. hétfő 21:39 - HírExtra
Az egyik  kőszobor mintegy másfél méter magas. A másik, 8 milliméteres vaslemezekből készült szobor pedig megközelíti a két métert.

Az alkotónak tavasszal láthatta világító szobrokat bemutató kiállítását a nagyközönség a szegedi Kass Galériában. A Mars tér átalakítását megtervező cég akkor kérte fel a művészt, hogy két munkával segítse a környezet szebbé tételét a téren.

A napokban "üzemelték be" az alkotásokat, így a köztéri világítással együtt a szobrok is fényt árasztanak magukból.

Mint az alkotó kifejtette, nem jelentett nagy nehézséget a kisméretű munkák után az ember nagyságú szobrok elkészítése, hisz az anyag adott volt, a kő és a fém. Az alkotások így időt állóak, nem volt szükség speciális technikára. Különlegesség viszont az az égő, amelyet az alkotásokhoz használt, hiszen tizenöt éves élettartamra tervezték. Ennek ellenére természetesen az alkotások úgy készültek, hogy azokban a fényforrások cserélhetőek.

Ibos Éva művészettörténész, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője a tavaszi kiállítás kapcsán a szobrász munkáiról az MTI-nek elmondta: nem a könnyen beazonosítható plasztikai világ jellemzi alkotásait, ám megéri a fáradtságot szembeállni a szobrokkal, mert ismerős gondolatokat sugároznak. A szobrok olyan konstrukciók, amelyeket épületek ihlettek. Azaz egy ember alkotta környezet másai, amelyeken hasítékok vannak, és belülről világítanak. A fény által kiváltott hatás különlegesen bensőséges és meghitt.

"Úgy gondolom, rengeteg ember problémája, hogy az épített környezet nagyon szigorú, nagyon geometrikus, és a természet rovására terjeszkedik. De ha a természet nincs jelen, akkor a világ rideggé, hideggé válik. Székó Gábor ezt próbálja érzékeltetni. Az ember alkotta környezet semmit nem ér, ha a fény, mint mindent átható energia nem segíti az életet, ezt tükrözik a szobrai" - mondta akkor a művészettörténész.

A szegedi születésű Székó Gábor a Képzőművészeti Egyetem és a Mesterképző elvégzése után - ahol Kő Pál volt a mestere - 1995-ben visszatért szülővárosába, és azóta is a Tisza-parti városban él, alkot. Nyaranta a zalaszentgróti és a villányi művésztelepen dolgozik. A Tér és Forma Építészstúdió tervezőivel karöltve bekapcsolódott a város tereinek rehabilitációs, újjátervezési folyamatába: az új arculatot nyerő terekre köztéri alkotásokat tervez, de dolgozik a fővárosban is.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását