2024. május 5. - Györgyi

Kevesebb az erőszak Bácstopolyán

Csökkent az etnikai incidensek száma az elmúlt három évben a többségében magyarok lakta vajdasági Bácstopolyán (Backa Topola).
2010. december 6. hétfő 21:30 - HírExtra
Akedvező irányú változásokat jelentősen elősegítették a toleranciaprogramok, valamint a helyi önkormányzat és a rendőrség jó együttműködése - jelentette ki a polgármester. Bábi Attila elmondta, hogy a rendőrség és az ügyészség jelentős lépéseket tett az incidensek megakadályozása érdekében, hiszen minden etnikailag motivált esetet ekként is jellemzett és sokat tett a felderítésük érdekében.

Megjegyezte, hogy a helyi önkormányzat nem vezet nyilvántartást az etnikai incidensekről, de a helyi rendőrségtől az együttműködés keretében kapott jelentésekből ismeri a helyzetet.

Bábi Attila elégedettségének adott hangot ezen együttműködés kapcsán, hangsúlyozva, hogy a rendőrség kielégítő választ ad (az önkormányzatnak) minden olyan incidensről, amelyről az tájékoztatást kér.

Minden bizonnyal a Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök országlásának időszakára célozva a polgármester kitért arra, hogy nem ez volt a jellemző a 90-es évekre és a 2000. év kezdetére, amikor a rendőrség nem működött hatékonyan, s nem büntették szigorúan az etnikai incidensek felelőseit; emiatt egyes ilyen esetek a statisztikákban sem jelentek meg.

Bábi Attila szerint ez lehetőséget teremtett a politikai célzatú manipulációra, hiszen egyes politikai pártok a vegyesen lakott körzetekben a kocsmai verekedéseket is etnikai incidensnek minősítették.

Most, amikor az állami szervek készséget mutatnak arra, hogy a helyzetet e téren minél jobbá tegyék, az eredmények szemmel láthatóak, hiszen a gyors reagálás és az elkövetők megbüntetése különböző toleranciaprogramokkal együtt csökkenti az etnikai incidensek számát - zárta nyilatkozatát Bábi Attila.

Bácstopolya és vonzáskörzete csaknem negyvenezer lakosának több mint 58 százaléka magyar nemzetiségű.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását