2024. május 19. - Ivó, Milán

Iszapkatasztrófa: átmeneti támogatás a mezőgazdaságnak

Átmeneti állami támogatásért fordulhatnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a vörösiszap-katasztrófa miatt veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók a vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében.
2010. november 26. péntek 09:56 - HírExtra
A kérelmeket 2010. december 1. és december 8. között nyújthatják be az érintettek, a keretösszeg 350 millió forint.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint az érintettek a 2010. évben vörösiszap-ömlés miatt elszenvedett káruk enyhítése érdekében, valamint a 2011. évi gazdálkodási tevékenységüket érintő korlátozás miatt jövedelempótló támogatást vehetnek igénybe.

A rendelet részletesen rögzíti a támogatás igénybevételének feltételeit, jogosulti körét; kérelmet például csak az a termelő nyújthat be, aki a vörösiszap-ömlés miatt keletkezett kárát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál bejelentette és nyilatkozik többek között a támogatási kérelem benyújtását megelőzően igényelt átmeneti állami támogatások összegéről.

Az eljárás során hiánypótlásra, illetve az eljárás felfüggesztésére nincs lehetőség, a hiányosan benyújtott kérelmeket az MVH elutasítja - rögzíti a rendelet, amelyből kiderül az is: a támogatási intézkedések finanszírozására 350 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből 200 millió forint az állattartók és a mezőgazdasági termelők, 150 millió pedig az élelmiszer-feldolgozók részére elkülönített alkeret.

A támogatáshoz kapcsolódó adminisztratív, illetve helyszíni utóellenőrzéseket az MVH a támogatási kérelem benyújtását követő év végéig végezhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását