2024. április 18. - Andrea, Ilma
Tegnap került részletes vitára az a rendészeti törvénymódosítás, melynek nyomán létrejönne a rendőrségen belül egy belső bűnmegelőzési és bűnelhárítási osztály. Dorosz Dáviddal, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.
2010. november 24. szerda 06:19 - Hassan Szihám
Hogyan alakul át egészen pontosan a rendőrség szervezete, és miért tartja aggályosnak több jogvédelmi szervezet is?

Az az igény, hogy legyen egy szerv, ami a rendőrségen belüli korrupciót és visszaéléseket ellenőrzi, önmagában nem rossz elképzelés. Az sem rossz irány, hogy ezt megbízhatósági vizsgálatokkal támasztják alá. Ez már több nyugati országban egy abszolút legitim és alkotmányos eszköz erre. Ezzel önmagában nincsen probléma.

A rendőrség eddig egységes volt, most három szervezeti egységre fog bomlani: az első az általános rendőrség, amit idáig is ismertünk, a második lenne ez, a harmadik pedig a Terrorelhárítási Központ. Ezzel már nagyon nagy bajok vannak, mert ezt a hármat egyedül a belügyminiszter személye köti össze, és a miniszter felügyeli mindegyiket. Ez iszonyatos központosítás és centralizáció, mely beleillik a Fidesz narancsuralmi lerohanásába, melyet a Belügyminisztériumon és egyéb szerveken keresztül gyakorol. Ez így már elég aggályos.

Arról nem is beszélve, hogy most van az általános vitája a Btk. olyan irányú módosításának, mely lehetővé teszi, hogy a megbízhatósági vizsgálat elvégzése során ennek a szervnek a tisztjei ezekben a helyzetekben bűncselekményeket is elkövethetnek, és mentesülnek a felelősségrevonás alól. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és alapvetően ássa alá a belső morált és a belső bizalmat, hogy lesznek olyan kollégák, akik más kollégák ellenőrzése céljából bűncselekményeket hajthatnak végre.

Úgy tudom, ez nem csak a rendőrség köreire, hanem az egész államigazgatásra kiterjedne…

Igen. Csak az ügyészség van kivonva ez alól. Láthatjuk, hogy az ügyészség egy másik olyan szerv, melyet iszonyú mértékben meg akar erősíteni a kormány úgy, hogy kilenc évre a saját delegáltjukat fogják bebetonozni, így kontrollálva az egész vádképviseletet. És éppen az ügyészségre nem vonatkozna ez a belső ellenőrzés, mivel úgy gondolkoznak, hogy az a mi kutyánk kölyke. Pedig ha azt feltételezzük, hogy egy rendőr lehet korrupt, akkor azt is feltételezhetjük, hogy az ügyészségnél is előfordulhat ilyen. Erre most adtam be egy módosítót, hogy terjedjen ki az ügyészségre is, de ettől fejre fognak állni a kollégák, ez teljesen egyértelmű.

A vizsgálatot a belügyminiszter rendelheti el?

Egy ilyen ellenőrzésnek azért vannak a törvényben bizonyos garanciális elemei. Pont az ügyész gyakorol felette kontrollt. Tehát itt összeérnek a szálak. Elvben, jogszabályi alapon, közvetlenül a belügyminiszter nem adhat utasítást, de az látható, hogy az egész szervezetrendszerben van egy olyan, hogy az egész rendőrségre vonatkozóan is lehet egyedi utasítása a belügyminiszternek.

Tehát ez nincs explicit kimondva, de a szabályok összeolvasása folytán, igen, előfordulhat, hogy Pintér Sándor, mindenki kedvenc belügyminisztere azt fogja mondani, hogy XY századost hozzuk most azonnal olyan helyzetbe, amiben ellenőrzést indíthatunk ellene.

Világos, hogy vannak visszaélések és korrupció, de mennyire arányos egy ilyen szintű jogkorlátozás?

Az, hogy bűncselekményt lehessen elkövetni egy ilyen ellenőrzés során, az semmiképp sem arányos. Maga a vizsgálat elfogadható, az viszont már más kérdés, hogy ehhez miért kellett a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) helyett létrehozni ezt a teljesen új intézményt, és ennyire becsatornázni a belügyminiszter közvetlen irányítása alá úgy, hogy közben bűncselekményeket is elkövethet.

A vizsgálat során titkos adatgyűjtést is végezhetnek? Tehát lesz telefonlehallgatás, emailek elolvasása, stb.?

Igen, elég széles jogkör, ezért szükséges az ügyészi kontroll fölötte, ami kérdés, hogy mennyire fog megvalósulni, mert ugye ki őrzi az őrzőket?

Akár poloskát is elhelyezhetnek a vizsgált személy otthonában?


Az otthonában nem, mert az bírói engedélyhez van kötve, de minden olyan, melyhez nem szükséges a bírói engedély, az lehetséges.

Az egész törvényjavaslat apropóján nyújtottam be képviselőtársaimmal egy rendészeti garanciacsomagot, amelynek a kormány javaslataival ellentétben épp a jogállami garanciák növelése, az állampolgárok jogvédelmének erősítése a célja. Főbb pontjai ennek, hogy megerősítjük a Független Rendészeti Panasztestületet, illetve a Magyarországon nagyon gyakori, és sokszor visszás igazoltatásról a rendőröknek egy helyszíni igazolást kellene kiállítaniuk az érintettek részére.

Volt is egy 1991-es AB határozat, mely kimondta, hogy pontos garanciák kellenek ahhoz, hogy az érintett beleegyezése nélkül történjen adatfeldolgozás.


Ebben az Alkotmánybíróságnak teljesen igaza van. Az viszont más kérdés, hogy a mostani kormányzó pártoknak mennyire számít az AB véleménye.

Félő, hogy ez egy elég kiszolgáltatott helyzetet teremt az államigazgatásban…


Arról van szó, hogy azt a teljes személyi függést, amit megteremtettek a köztisztviselőknél és közalkalmazottaknál az indokolatlan kirúgásokkal, most tovább erősítik. Most az van, hogy a rendőrséget minél jobban be akarják gyűrni a kormány és a belügyminiszter alá. Ez a narancsuralom. Láthatóan olyan jogszabályokat hoznak be, mint például a kifogástalan életvitel vizsgálata, ami teljesen "gumijogszabály".

Mit takarhat a kifogástalan életvitel?


Éppen ez az, hogy nem lehet tudni. Egyértelműen gumiszabály, tehát egyáltalán nem részletezi, hogy ez mire, hogyan vonatkozhat. Van egy felsorolás, hogy lakókörnyezet, ismerősök, stb., de hát ebbe bármi belemagyarázható. Azt mondják, aki kifogásolható életmódot folytat, azt nem lehet felvenni a rendőrség állományába, illetve onnan eltávolítható.

Tehát gyakorlatilag a büntetőhatalom eszközrendszerével ruháznának fel egy olyan szervet, mely a Belügyminisztérium hatásköre alá tartozik. Nem vezet ez túlzott hatalomkoncentrációhoz?


Dehogynem! Arról van szó, hogy a belügyminiszter részéről lényegében bármit meg lehet tenni annak érdekében, hogy ellenőrizzék és kordában tartsák az állományt. Ez a lényege az egész javaslatnak.

Egy ilyen ellenőrző osztály rengeteg embert és technikát igényel. Vannak esetleg számok, hogy mennyibe fog ez kerülni?

Erre nem tudjuk, hogy pontosan mennyi jött ki, a terrorelhárítás viszont 12 milliárd lett.

Miért van nekünk ennyire szükségünk terrorelhárításra? Egyáltalán mi a munkakörük?


Nem mondom, hogy egyáltalán nincs rá szükség, de arra biztosan nincs szükség, hogy ennyire kiemelten a rendőrség harmadik lábaként megteremtsék. Egy speciális osztálynak kéne lennie, ami a rendőrfőkapitány alatt van, és mesterlövészek, kihallgató tisztek, túsztárgyalók dolgoznának benne. Erre bőven elég lenne 100-120 fő.

Ezzel szemben ők létrehozták ezt a Terrorelhárítási Központot, mely a belügyminiszter alá tartozik, a rendőrfőkapitánynak nincs rálátása. Kinevezik élére Orbán Viktor kedvenc testőrét, aki 700 beosztottat kap. Bármilyen adatbázishoz hozzáférhetnek, tehát kis túlzással bárkiről bármilyen adatot összeszedhetnek, mindenféle titkos információgyűjtési hatáskörrel rendelkeznek. Emellett elveszik a Köztársasági Őrezredtől a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmét.

Magyarországnak mint közép-kelet-európai országnak szerencsére terrorfenyegetettsége közel sem akkora, mint amekkora ennek a szervezetnek a létszáma.

Munkakörük lényegében így lefedi kissé a Nemzetbiztonsági Hivatal, vagyis mostmár AVH munkakörét...

Abszolút fedi egymást. Teljesen szabályozatlan ez is, és nincsen körülbástyázva semmilyen garanciális elemekkel. Úgy alkották meg ezt a jogszabályt, hogy ennek a szervezetnek bármilyen ügyet a hatásköre alá vonhatnak, mert majd ráhúzzák valahogy, hogy ez is oda tartozik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását