2024. április 26. - Ervin
A Belügyminisztérium korábban megígérte, hogy jövőre is megkapják a rendvédelmi szervek az idei évi cafeteriát, ám most úgy tűnik mégsem. Pach Dániellel, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének elnökével beszéltünk.
2010. november 13. szombat 07:18 - Forján-Vass Máté
Úgy tűnik, gond van a cafeteriával a rendőrségnél. Mi történt?

Cafeteria
A cafeteria béren kívüli juttatások rendszere, amelyet egy rugalmasan választható csomagban osztanak ki. Ez a csomag több elemet tartalmazhat, például étkezési utalványt, internet hozzáférést, vagy utazási támogatást is tartalmazhat.
A korábban megkötött megállapodás, amelyet a Belügyminiszter Úr írt alá és további 11 rendvédelmi szakszervezet, azt tartalmazta, hogy jövőre is biztosítják számunkra a cafeteria idei évi szintjét. Összegről nem beszéltek, hanem az idei évi bázist alkalmazzák.

Múlt pénteken a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésén közölte a gazdasági helyettes államtitkár, hogy a keretszámok alapján csak 116 ezer forint jut fejenként a jövő évre. Ehhez adtak valamilyen közgazdasági magyarázatot, amely szerint idén sem volt meg a kifizetett összegre az államháztartási fedezet. Úgy fogalmaztak, hogy nem tudják figyelembe venni az idei évet, amikor is 251 ezer forint bruttó összeget fizettek ki.

Ezek után szóvá tettem az ülésen, hogy nem erről volt szó, nem ezt tartalmazza a megkötött megállapodás. Ugyan logikailag védhető a minisztérium álláspontja, de ezt nem tudjuk elfogadni.

Idén többet fizettek, mint amekkora a keret volt?

Ezzel magyarázzák. Ha valaki itt megkapja a 90 ezer forintos fizetését, és ezzel mínuszba kerül a munkáltató, mondjuk a rendőrség, mert elfogyott a költségvetési keret, akkor ez a rendőrség problémája és nem az utcán szolgálatot teljesítő őrmesteré. Őt nem érintheti a hiány, a lényeg, hogy megkapja a pénzét.

Nem hiszem, hogy a rendőrségen kell spórolni, miközben az elmúlt két évben már közel félmillió forintot spóroltak fejenként éves szinten, hiszen nincs már 13. havi fizetés, sőt elvették a hidegétkeztetési utalványt  és az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást is.

Amikor elvették a fenti juttatásokat, akkor lépett be a cafeteria részbeni kompenzálásként. A 251 ezer forintot sem tudtuk elfogadni, mert ez egy bruttó összeg volt. Most a 116 ezer forint is bruttó lenne.

Három éve elkezdték kivenni a zsebünkből a pénzeket, és most ennek a folytatását látjuk. Elfogadjuk, hogy bajban van a gazdaság és muszáj spórolni valahol, és a kormányzat természetesen a közszférán tud elsősorban. Azt viszont nem tudjuk elfogadni, hogy 80-85 ezer forintért dolgozzanak a kollegáink. Ez pótlékokkal együtt átlagosan a végrehajtó állományban 110 ezer forintos fizetés jelent, amiből nem lehet ma tisztességesen megélni, főleg nem a fővárosban.

Meghatározó számú a vidékről bejáró kollégáink száma, és ebből a fizetésből bejárást, albérletet fizetni szinte lehetetlen. Sokan a legalacsonyabb bérbesorolású kollégáink közül napi megélhetési problémákkal küzdenek, sokszor az élelmiszervásárlás is gondot okoz számukra.

Ha figyelembe vesszük a jövő évi adóváltozásokat, akkor 4-4.5 százalékkal csökken a fizetésük a végrehajtó állományban lévő kollégáinknak. Ha ehhez még hozzávesszük az infláció mértékét, mondjuk 3.5 százalékot, akkor kiderül, nominál- és reálértéken is csökken a fizetésünk, amely már így is szánalmasan alacsony. Ez túlfeszített állapotot eredményez.

Mit tesznek akkor, ha nem, vagy csak részben sikerül megállapodni?

Most folynak az egyeztetések, remélem, hogy sikerrel járunk. Az egységes fellépés álláspontját képviseljük.Össze kell fogni az érdekképviseleteknek, gondolatrendszertől, politikai szimpátiától függetlenül.

Nem kell az autcára vonulni. Ettől még nem fog a kormány meghátrálni. Kell találni más módszert, ami ennél célravezetőbb. Nem a mostani kormányzat tehet erről a katasztrofális helyzetről.

Az előző nyolc évben szinte csak megvonásokat és bérbefagyasztásokat tapasztaltunk a közszféra területén. Az előző polgári kormányzati idő alatt, a rendőri fizetések megduplázódtak és a testület tekintélye és megítélése is helyre került. Most ezt a munkát újra kell kezdenie a kormányzatnak egy sokkal rosszabb gazdasági helyzetben. A megoldás a rendőri fizetések buplájára emelése lehet, de ezt a munkát nem megvonásokkal kell kezdeni.

Jelenleg mi is a kompromisszumos megállapodás mellett vagyunk. Hiszünk a kormányzatnak, hogy rendbe teszik a rendvédelmi szféra bérezését néhány év alatt. Reméljük, nem a létminimum alatt kötünk ki, és nem onnan kezdődik a felzárkóztatás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását