2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Addig csinálom, amíg rámegy a gatyám"

Ismeri Kálmán Dániel nevét? A hazai agrárszakma egyik legnagyobb zsenijének tartott feltaláló most is kirukkolt egy remek találmánnyal. Nemzetközi elismerések ide vagy oda, pénz híján azonban hiába vár a nagy kiugrásra.
2010. november 16. kedd 06:29 - Gedei Szilárd
Ki is Kálmán Dániel?
A Gödöllőn diplomázott szolnoki mezőgazdasági mérnök és feltaláló nevéhez mintegy harminc, zömében az agrárium területén hasznosítható találmány fűződik. Több más között kidolgozott egy eljárást a talajban kötött foszfor növények számára történő hasznosítására, egy másikat a magas zsírtartalmú húsipari szennyvíz tisztítására, illetve kitalált egy mobil berendezést a szennyezett etilénglikol, glikol hűtőfolyadékok mechanikai-kémiai tisztítására. Újításait díjazták már Kuala Lumpurtól Lengyelországig (Varsóban többször is) – itthon azonban csak a szűk szakma ismeri a nevét. A külföldi kiállításokra azonban – mint ahogy most Varsóba sem – általában nem tud kimenni learatni a babérokat, mert nincs elég pénze...
A nyugdíjas szolnoki feltaláló, Kálmán Dániel legújabb találmánya, a hidrodinamikus energiával vezérelt műtárgy nemrég Varsóban egy nagy nemzetközi kiállításon (International Warsaw Inventions Show – IWIS) nyert aranyérmet. A "kütyüt" azonban Magyarországon nem hogy nem ismerik el, de a feltalálót sem nagyon ismerik...

A találmány

A találmány lényege, hogy a tárgy a fenéken a hidroenergia segítségével megakadályozza a csatornák felszínén felhalmozódott szemét által keltett zűrt, ráadásul úgy, hogy a halak vándorlásában sem okoz gondot a mezőgazdasági csatornák zsilipjeinek közelében.

"A találmány két részből áll. Az egyik a fenékre kerül, a másik pedig úgy mozog, mint egy függöny egy rács segítségével. Amikor a víz hozza az uszadékot, egy nagyobb nyomás következtében a belógó rácsrész felnyílik, és átmegy a szemét, ez pedig ismétlődik. Nem kell hozzá se gép, se ember, csak a hidrodinimakius nyomás" – magyarázta a találmány működési elvét a nyugdíjas feltaláló.

Több tízmilliárdot lehetne vele spórolni

Kálmán elmondása szerint a technika talajvédelmi hatása is jelentős, hiszen azzal, hogy megakadályozza a csatorna vízszintjének emelkedését a zsilipek közelében, egyben mérsékli a másodlagos elszikesedés és a növények – szakszó következik, vigyázat... – gyökérfulladásának veszélyét is.

A feltaláló azonban ezt és egy korábbi, a szakma teljes elismerését kivívó találmányát, a Phomobilt (egy mikrobiológiai eljárás, ami a műtrágyák fő elemét, a talajhoz kötött foszfor, a növények számára történő hasznosításában segít, és Kálmán elmondása szerint használatával több tíz milliárd forintot lehetne megspórolni évente a mezőgazdaságban)sem értékelik kellőképpen.

Sőt. Az államtól eddig semmiylen támogatást nem kapott, és ezután sem számíthat, csak magára.



Nem kell az államnak

"Sajnos nincs annyi pénzem, hogy mindenkihez eljussanak a találmányaim. Közel sem olyan volumenben kerülnek hasznosításra a találmányaim, mint kellene. Erről a díjnyertes találmányról pedig már a vízügyi hatósággal is tárgyaltam. Ők kerestek meg, hogy érdekelné őket ez a dolog. De most még annyira kezdeti stádiumban van az egész, hogy nem lehet tudni, mi lesz a jövőben. A működési elvét értők szerint ez egy elmés szerkezet, a szakmabeliek felkapták a fejüket, ennek az eredménye a varsói aranyérem is" – tette hozzá Kálmán.

Nincs tehát pénz a magyar feltaláló társadalmon belül – ezt erősítette meg Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára és a Feltalálók Világszövetségének elnöke (IFIA) is.

A lehető legrosszabb a helyzet


"Az innovációs gazdasági folyamat támogatása államilag is szükséges" – kezdte a honi helyzet értékelését Vedres. "Szükséges és folytonosnak kell lennie. Jelenleg azonban a támogatás leállt. Ez a lehető legrosszabb helyzet. Semmi nincs. Miután az első lépéseknél az idő nagyon fontos, akkor jogvesztés történik, és nem lesz mit innoválni. A kormányváltást megelőzően az innovációs alap kifizetéseit leállították, amit az új kormány még nem indított be" – vázolta a némileg sötét képet a magyar feltalálók egyik legeleismertebbike. Vedres azt is hozzátette, reméli, hogy Kálmán Dániel találmánya is hasznosulni fog, de nehéz lesz neki áthidalnia azt az időt, amikor nincs támogatás.

Kálmán Dániel, a nyugdíjas agrármérnök tehát tovább dolgozik, besöpri a szűkkörű szakmai elismeréseket és reménykedik, talán egyszer a kutatás-fejlesztéssel fogllakozó kis családi bétéjét is megkínálják egy jelentősebb pályázati összeggel.



Addig csinálja, amíg a gatyája rá nem megy


Ezek mellett pedig már ütyködik is legújabb találmányán, ami a fagykárok mérséklésében lehet a gazdák segítéségére. Ötvenmillióra lenne szüksége, hogy megkezdhesse a kísérleteket – ez persze nem fog mostanában összejönni neki.

"Tudja mennyi a kutatás-fejlesztésre fordított állami pénz egy évben? A költségvetés két ezreléke. Óriási a küzdelem, borzasztó nehéz dolgunk van, de nem akarok panaszkodni. Ha valakinek benne van a vénájában, akkor csinálja orrvérzésig, mert be akarja bizonyítani, hogy ez jó, még akkor is ha a gatyája rámegy" –  tette hozzá elkeseredetten Kálmán.

Na igen, ezek után mondja bárki is, hogy a feltalálóké könnyű szakma...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csücsök
2010. november 16. 14:54
ilyen egy igaz, kitartó ember! példaértékű a küzdelme
surmóker
2010. november 16. 09:37
az a baj hogy az állam egész egyszerűen nincs tisztában a Vedres doktor által említett innovációs folyamattal nincs aki értsen hozzá a kormányok egyszerűen nem fogja itthontartani senkit
tisztelettel: egy valóban szegény feltaláló
gizimama
2010. november 16. 09:14
Egyszerűen nem értem ezt. Ha én politikus lennék, esetleg gazdag nagyvállalkozó és olvasnék ilyenről azonnal tennék valamit az ügyben.
Miért ilyen baromarcúak azok akik tehetnének?
lehet más a kannás bor
2010. november 16. 08:40
Szerintem a művészek még pont hogy felülértékeltek mondjuk szerencsétlen feltalálókkal szemben. De kinek egyszerű ma Magyarországon valami érdekeset és értékeset csinálni?
alkeszkirály
2010. november 16. 08:36
A magyar feltalálókon, tudósokon túl csak a művészek alulértékeltebbek teszem hozzá sajnos.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását