2024. április 18. - Andrea, Ilma
Maruzsi László zseniális találmánya a futballbírókat segíti abban, hogy tényleg a feladatukra, a pontos játékvezetésre tudjanak koncentrálni. A találmány iránt a FIFA is érdeklődik. A feltalálóval beszélgettünk.
2010. október 28. csütörtök 06:29 - Győry S. József
Korábbi írásunkban részletesen beszámoltunk zseniális találmányának működéséről, amely megváltoztathatja a világ futballját: mi történt a legutóbbi beszélgetésünk óta?

És még nem teljes a lista
3,5" FDD (flopilemez) - Jánosi Marcell
Arteriográf* – Illyés Miklós
Atombomba – Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede
Basic nyelv – Kemény János
Dinamó – Jedlik Ányos (a találmányt nem ő, hanem Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta)
Eötvös-inga – Eötvös Loránd
Golyóstoll* – Bíró László József
Hafnium, valamint az izotópok használata – Hevesy György
Hangosfilm – Mihály Dénes
Helikopter – Asbóth Oszkár
Hidrogénbomba – Teller Ede
Holográfia* – Gábor DénesJendrassik-gázturbina – Jendrassik György
Neumann-elvek – Neumann János
Nukleáris láncreakció – Szilárd Leó
Porlasztó* – Bánki Donát és Csonka János
Részecskegyorsító – Simonyi Károly
Rubik-kocka* – Rubik Ernő
Szódavíz – Jedlik Ányos (szabadalmi oltalom nélkül)
Tarhonya – Bőrzacskóban vitte magával a hadba induló magyar lovas. Húsporral összekeverte és felfőzte. A mai instant levesek ősét képezte.
Telefonközpont* – Puskás Tivadar
Torlósugár-hajtómű – Fonó Albert
Transzformátor* – Bláthy Ottó, Déri Miksa, Zipernowsky Károly
Tárgyalásokat folytattunk a FIFA illetékeseivel, melynek eredményeként a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megvizsgálta az összes, versenyben lévő rendszert. A FIFA előírt olyan elveket, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni az engedélyezéshez: a jelzésnek automatikusnak, pontosnak kell lennie, amely végül a játékvezetőhöz jut el. Amennyiben teljesülnek ezek a feltételek, megkapjuk az engedélyt a piaci alapon történő értékesítésre. Március 11-én dönt a FIFA szabályalkotó bizottsága a megismert licencek alapján.

Hogy érzi: a FIFA képviselői előtt sikert aratott a találmány?


A prezentáció után olyan gratulációt kaptam, amelyre világ életemben büszke maradok még abban az esetben is, ha a későbbiek folyamán nem úgy alakulnak az események, amelyek kedvezőek lennének a számomra, bár ez elképzelhetetlen.

Mi volt ez a gratuláció?

A prezentációs anyagunk magában foglal egy programot is, amely alapján adjuk, vagy nem adjuk a bíró segítségére szolgáló jelzést. Az 1966-os világbajnokságon például az lett volna a mi plusz tudásunk, hogy nem jeleztük volna a gólt, hiszen a rendelkezésre álló felvételek alapján a labda nem pattant a gólvonalon túlra. A rendszerünk alapján a bíró nem ítélte volna meg a gólt, hiszen a rendszer nem rezgett, nem adott volna jelzést a számára.

Ez a tény rendkívül elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tetszését, valamint az érveink is megállták a helyüket. Elmondtuk azt, hogy a Maruzsi System bevezetésével a játékvezetők visszakapnák a mára már megtépázott tekintélyüket. Minden játékvezetői hármas stresszhelyzetben van egy mérkőzés alatt, a leshelyzet, vonalmegítélés miatt. Amennyiben a rendszerünk átvállalná tőlük ezt a feladatot, sokkal pontosabban tudnának egyéb, a mérkőzéshez tartozó, szubjektív helyzetet megítélni.

További érveink, mint például, hogy nem kell szabályt módosítani, hogy kevesebb futással könnyebben követhetik a játékvezetők a labdát, az esetleges ellentámadást, tetszettek a FIFA képviselőinek, bár fontos elmondani, hogy egyelőre csak az online technológiára alapuló vonalbíróról beszéltünk, nem a lesről. A Konkurenciával szemben pedig a mi nagy előnyünk a les megítélése, hiszen a rendszerünk a les jelzésével is tudja a játékvezetőt segíteni. Információm alapján a többi rendszernek köze sincsen mindehhez, erre csak a mi rendszerünk képes.

Nyilván játékvezetők véleményét is kikérte a rendszer fejlesztésének során.

Nagyon sok bíróval beszéltem a nyolc éves fejlesztés során. A legelső, 2003-as Szabadalmi Világkiállítás után - ahol aranyérmet nyertünk - Puhl Sándorral beszélgettem a rendszerről. Sándor azt mondta nekem, hogy „Maruzsi László találmánya megreformálhatja a világ játékvezetését”.

Milyen fejlesztéseket, korrigálásokat kell a márciusi találkozóig a találmányon eszközölni?

A programunk két éve készen van, a találmányunk működik. Korábban arra gondoltam, hogy amikor működőképessé válnak a terveink, megvesszük a létező legjobb kamerákat, ám kiderült, hogy a számunkra szükséges technikát nekünk kell kifejlesztenünk, önerőből. A világbajnokság óta felpörögtek az események és még nagy munka előtt állunk, ám a pénzünk igen megcsappant.

Az eddigi költségek a százmilliós határt súrolják, ami magyar szemmel nézve igen magas összegnek számít. A G Szabó István által vezetett optikai cég már saját kihívásának tekinti a fejlesztést.

Programozónk, Rónaszéki Laci és a kamerafejlesztésen dolgozó Füzesi Arnold is csak a célt látja maga előtt. Mindannyian hiszünk benne, hogy a XXI. század bűvös kockáját alkotjuk meg. Nagyon nagy hajrában vagyunk az idővel, hiszen a kameráknak, optikáknak hajszálpontosan kell üzemelniük, mire a FIFA illetékesei személyesen tesztelik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását