2024. április 29. - Péter
Az Akadémiától kezdve az egyetemekig szinte a teljes honi tudományos elit összefogott a vörösiszap ellen. Kutatás kutatást ér, adatok sokasága lát óráról órára napvilágot. A legfontosabb vizsgálati eredmények közérthetően.
2010. október 14. csütörtök 06:39 - Gedei Szilárd
Hogyan vizsgálják a talajt?
Az Akadémia munkatársai először géppel fúrtak le egy méter mélyre, majd a fúráskor keletkező „lyukat” tovább mélyítették. Öt illetve tíz centiméterenként valamennyi rétegből mintákat vettek: 0-5 centiméterig, 5-10 centiméterig, 10-20 centiméterig, 20-30 centiméterig, 30-40 centiméterig, 40-50 centiméterig, végül pedig 50-100 centiméterig. Emellett a szakemberek a gépi fúrások környezetében botfúróval átlagmintákat is nyertek 20-20 részmintából, majd vízmintát vettek a felszín alól Kolontáron és Devecserben. Devecserben egy, a vörösiszap által el nem öntött kertből is vettek mintát egy szennyezett telek közvetlen környezetében, az utca szemközti oldalán fekvő ingatlan területéről. A mintavételezés, a minták tárolása, szállítása természetesen szigorú szabványok és előírások figyelembe vételével történt.
Az iszapkatasztrófa területén végzett vizsgálatok elemzésében Kótai László, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének munkatársa volt segítségünkre.

A legnagyobb meglepetés

"Folyamatosan vizsgáljuk az iszappal borított terület talajrétegeinek nehézfémtartalmát, PH-értékét. Hogyan alakul, leszivárog, nem szivárog le. Az első ilyen eredméynek után megállapítható: sehol nincs tíz centiméternél mélyebb talajszennyezés."

A legjobb hír

"A másik fontos eredmény szerint megállapítható: a fémekre, illetve egyéb veszélyes anyagokra vonatkozó adatok (kadmium, króm, higany, nikkel, ólom és cink) messzemenően kisebb értéket mutatnak, mint amire gondoltunk."

A legveszélyesebb anyag

"Az arzén esetében a tizenhat mintavétel közül csak néhány helyen volt magasabb, és a többi alacsonyabb, ezért további vizsgálatok szükségesek."

A legnagyobb kérdés

"Nem csak az számít, mennyi az iszap, illetve az iszappal szennyezett talaj nehézfémtartalma, hanem, mekkora nehézfémterhelés éri a talajt. Ezen a vonalon is viszonylag jók az első eredmények - jobb a helyzet, mint gondoltuk."

A legfontosabb eredmény

"Egyértelműen pozitív dolog, hogy a talaj felső rétege kiszűrte az iszapot. Tehát mély talajcserékre nem kell számítani."



A legrégebbi ismerős


"Negyven éve vizsgálják - különböző egyéb célokból - ezt az anyagot. Szó nincs arról, hogy nem tudtuk, mi van benne, nem tudjuk, milyen. A fő kérdés az volt, a vörösiszap a talajt milyen szinten szennyezi be."

A legnagyobb tévhit

Hogyan vizsgálják a levegőt?
A vörösiszap mozgatásakor vöröses színű, füstszerű anyag szabadult fel, ami nagy mennyiségű és szabad szemmel is látható finom por jelenlétét mutatja. Ez az anyag durva szemcsékből áll. Ezek a légzőrendszerben ülepedhetnek le, ahol erősen lúgos hatású váladék jelenhet meg. Devecser érintett területén a porszennyezés egyébként jelenleg nem kritikus. A devecseri Kastélyparkban mobil levegőszennyezés-mérő állomás működik, a szállópor mennyiségének növekedésekor a Katasztrófavédelem azonnal értesítést kap és megteszi a szükséges intézkedéseket.
"Az egy PH-csökkenés azt jelenti: a lúgtartalom sokkal kevésbé veszélyes anyaggá alakul át. Tízszeres az esés. Lényegében ez egy logaritmikus skála. Amikor tehát 13-ról 12-re csökken az érték, akkor az anyag erőssége nagyjából 90 százalékra esik. Ha 13-ról 11-re csökken a vörösiszap PH-értéke, akkor pedig 99 százalékkal csökken, és válik sokkal kevésbé veszélyes anyaggá. Ez nagyon fontos, mert sokan ezt figyelmen kívül hagyják."

A legegyszerűbb példa

"A kiömléskor 13-as PH-jú anyag a legtöbb helyen már csak 12-es PH-jú. Tehát az anyag lényegében átalakult mosószódává. Ez pedig olyan erősségű anyag, amit a mosóporok többsége is tartalmaz."

A legfontosabb jövőbeli probléma

"A legnagyobb gond egyértelműen az egyre csak száradó iszap porzása. Kedvező, hogy telik az idő, hiszen az anyag lúgossága egyre csak csökken a levegő szénsavsága miatt, az iszapból származó por azonban az idő múlásával egyre nagyobb gondot jelent. Egyre erősebb a porképződés. Ma már mindenkinek maszkot kell használnia a helyszínen, hiszen száll a por."

A legnagyobb feladat

"Az iszapot fel kell takarítani, de ez hosszú időt vesz igénybe. Ahol iszap van, ott a gipsz megköti. A feltakarítás után sőt már most is vizsgáljuk, milyen a változott anyag. Be kell ásni, hogy ne kerüljön a levegőbe."



A lehető legjobb eshetőség

"Egy kis enyhe eső lenne a legjobb. Sok nyilván nem jó, mert akkor telik a tározó. Egy kisebb zápor jó lenne, mert az a porzást csökkentené."

A legjobb tanács

"Hogyan lehet védekezni a vörösiszap kiszáradásával a levegőbe kerülő porral szemben? Minden olyan védekezés jó, ami bármelyik mezei por ellen is beválik."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását