2024. május 20. - Bernát, Felícia

Javult a börtön állapota

Az ombudsman szerint a baracskai börtön vezetése az elmúlt években a szűkre szabott költségvetés ellenére javítani tudta mind a fogvatartottak, mind a személyi állomány körülményeit, komfortérzetét, Szabó Máté ugyanakkor további intézkedéseket tart szükségesnek.
2010. október 20. szerda 21:39 - HírExtra
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyszíni vizsgálatot folytatott a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai intézetében, ennek alapján megállapította: adottak a lehetőségek ahhoz, hogy kritikáit elfogadva továbbá javítsák az elítéltek körülményeit - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán az MTI-vel.

Szabó Máté szerint a zárkák mérete, felszereltsége, a zárkákban lévő zárható WC, a közös fürdők megfelelnek az elvárásoknak és garantálják a büntetésüket töltő emberek egészséges környezethez való jogát és emberi méltóságát. Megfelelőnek találta a munkáltatás, a tanulás, a sport, a vallásgyakorlás és általában a szabadidő hasznos eltöltésének feltételeit is.

Hangsúlyozta, hogy az intézményben szakoktatás is indult és egyre több fogvatartott tanul.
Az ombudsman úgy vélte, kellő figyelmet fordítanak a fogvatartottak egészségügyi ellátására.

Elismerően nyilatkozott arról is, hogy az intézményben lehetővé tették a karácsonyi családi látogatók fogadását és az elítéltek írásban nyilatkozhatnak az ételek minőségéről
Megállapította, hogy a fogvatartottak számához képest elegendő felügyelő és nevelő dolgozik az intézetben, de több pszichológusra lenne szükség és elkerülhetetlen az üres szakorvosi státuszok betöltése, valamint a fogorvos rendelési idejének növelése.

Problémaként Szabó Máté azt is hangsúlyozta, hogy az ügyvédi beszélőhelyiségek fala nem szigetel kellőképpen, így nem teljesül az az elvárás, hogy a védő ellenőrzés nélkül beszélhessen az ügyfelével. "Ez szemben áll a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével, sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot is" - fogalmazott.

Kifogásolta továbbá, hogy a fogvatartottak a zárkában kénytelenek szárítani a mosott ruhájukat, mert jogszabály híján nincs lehetőség szárítóhelyiség kialakítására. A fogvatartottak létszámához viszonyítva pedig nem elegendő az egyetlen csomagvizsgáló berendezés az intézetben, és a beléptető rendszer korszerűsítése is várat magára, ami biztonsági problémákhoz is vezethet - tette hozzá Szabó Máté.

"Az országgyűlési biztos megállapításaival és javaslataival a belügyminiszterhez, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához és az intézet parancsnokához fordult, hogy a konkrét észrevételek nyomán ki-ki a maga jogkörének megfelelően járuljon hozzá a baracskai börtönviszonyok további javításához" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását