2024. június 17. - Laura, Alida

Lesittelték a rendőrt

Hat év hat hónap börtönnel sújtott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egy volt rozsályi rendőrt, aki 2008-ban az országba becsempészett cigaretta szállítási útvonalának "biztosításában" segédkezett egy csempésznek; az ítélet nem jogerős.
2010. október 6. szerda 17:34 - HírExtra
A 35 éves P. Imre Zoltán rendőrt - aki őrsparancsnokként szolgált korábban Rozsály községben - folytatólagosan, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A férfit mellékbüntetésként öt év közügyektől, illetve tíz év rendőri foglalkozástól való eltiltással sújtották, továbbá 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére és ugyanekkora összegű vagyonelkobzásra ítélték.

A bíróság által ismertetett tényállás szerint a férfi az ügy ötödrendű vádlottjával - aki cigaretta csempészetével foglalkozott - már korábbról ismerték egymást. 2008 nyarán az ötödrendű vádlott azzal kereste fel az akkor őrsparancsnokként szolgáló rendőrt, hogy segítsen a csempészett cigaretta szállításási útvonalának "biztosításában" saját illetékességi területén. Ezért a munkáért P. Imre Zoltán 50 ezer forintot kapott.

Az ötödrendű vádlott öt alkalommal szervezett szállítást, ebből bizonyíthatóan négy alkalommal vett részt az elsőrendű vádlott. A volt rendőr kétszer saját maga vette át a pénzt, két alkalommal pedig testvérét és feleségét - az ügy másod-és harmadrendű vádlottját - küldte el az 50-50 ezer forintért.

P. Imre Zoltánt emellett hivatali visszaélés bűntettében is bűnösnek mondta ki a bíróság, mivel az ügy negyedrendű vádlottjával megbeszélték, hogy egy P. Ottó nevű férfi lakásába csempészett cigarettát helyeznek el, amelyet egy razzia során az elsőrendű vádlott meg fog találni.

A férfi a bírósági eljárásban beismerő vallomást tett, megbánta tettét, a hivatali visszaélés vádját azonban nem ismerte el. Feleségét és testvérét - akik tudtak arról, honnan származik a pénz - bűnsegédként elkövetett vesztegetés bűntettében találták bűnösnek, s két-két év börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását egyaránt négy-négy év próbaidőre felfüggesztették. Az ötödrendű vádlott folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt két év börtönt, a negyedrendű vádlott pedig felbujtóként egy év tíz hónapos börtönt kapott öt, illetve három év próbaidőre felfüggesztve.

A bíróság az elsőrendű vádlott esetében enyhítő körülményként a beismerő vallomást és megbánó magatartását értékelte, továbbá azt, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodik. A tanácsvezető bíró ugyanakkor az ítélet indokolásában hangsúlyozta, hogy P. Imre Zoltán tettének társadalmi veszélyessége kimagasló, mivel az emberek hatóságba vetett bizalmát rengeti meg.

Az ítéletet az ügyész és a vádlottak - az elsőrendű kivételével - tudomásul vették, a volt rendőr és ügyvédje a hivatali visszaélés kapcsán enyhítésért és felmentésért fellebbezett. Az eddig szabadlábon védekező férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a tárgyalás végén bilincsben vitték el a rendőrök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását