2024. május 19. - Ivó, Milán

Zajlik a kárfelmérés Devecserben

Zajlik a kárfelmérés és egyeztetés az iszapkatasztrófa károsultjaival a jövőbeni lakhatásuk megoldásáról, és ennek függvényében folytatódik a kárfelszámolási munka Devecseren.
2010. október 17. vasárnap 11:14 - HírExtra
A kárfelszámolási szóvivő tájékoztatása szerint hétfőn megkezdik Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket markológépek elbontják.

Az ezredes azt mondta: amennyiben a kárfelmérés megtörténik, és az érintett lakókkal is sikerült megegyezni, elbontják azokat az épületeket is, amelyek a vörösiszap okozta katasztrófában megsérültek, lakhatatlanná válnak. Előzetes vizsgálatok alapján mintegy ötven ház azonnali bontásra szorulna – mondta. Toldi Tamás polgármester az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott, mintegy kétszáz ház menthetetlen a Veszprém megyei kisvárosban.

Devecserben 33 ember töltötte átmeneti szálláson a szombat éjszakát, de közel 700 lakos rokonoknál, ismerősöknél van elhelyezve, illetve önmaga úgy döntött, ideiglenesen elhagyja a települést – mondta Dobson Tibor.

Lakossági tájékoztatás céljából hangágyúkat telepítettek a katasztrófa sújtotta térség két településére. Devecserben hat, Kolontáron három, magaslati pontra szerelt hangszórókon át tudnak üzenni az ott élőknek. Kolontár „élhető részén”, ahol a vörösiszap nem károsította meg a házakat, a rendőrök szombat éjjel 38 lakásban nem találtak embereket, ők még nem tértek haza a falujukba. A szombat déli visszatelepítéskor mintegy 500 ember tért vissza a 715 otthonát elhagyni kényszerült lakóból.

A Veszprém megyei faluban nyugalom van, géppisztolyos rendőrök őrzik a településre bevezető utakat. A faluban szintén megerősítették a járőrszolgálatot, míg az ajkai zagytározó megsérült gátjain szintén két géppisztollyal felszerelt rendőr posztol – látta az MTI tudósítója.
Dobson Tibor tájékoztatása szerint a kárfelszámolásban továbbra is mintegy 700 ember, köztük 200 katona, 100 tűzoltó, 120 rendőr és vízügyi, vagy építési szakember, valamint 200 technikai eszköz, és nagyon sok önkéntes dolgozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. október 17. 11:43
MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, TAGS, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva,
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását