2024. április 19. - Emma

Változik a szabály

Néhány héten belül változik a külföldi gyerekek Horvátországba történő beutazásának január óta érvényben lévő szabályozása; az iskolai csoportoknak egyszerűbb lesz az igazolások beszerzése - tudta meg az MTI szerdán a budapesti horvát nagykövetség konzuli
2008. április 2. szerda 12:39 - Hírextra

Január 1-je óta van érvényben Horvátországban az a törvény, amely a külföldi állampolgárok beutazásának szabályai között a 18 év alattiak egyedül történő utaztatása esetében szigorításokat vezetett be. Az uniós elvárásokkal összhangban meghozott változások értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, a szülő vagy a gyám által aláírt hozzájárulással léphetnek be az országba.

A konzulátus tájékoztatása szerint a szülőknek el kell készítenie bármely uniós tagállam nyelvén - tehát akár magyarul - egy olyan iratot, amelyben szerepelnek a saját adataik és útlevélszámaik, a nélkülük utazó gyermekük adatai és útlevélszáma, továbbá annak a személynek is minden hasonló adata, akivel a gyermek együtt megy. Ebben a hozzájárulásban szerepelnie kell, hogy hová utazik és meddig tartózkodik ott a gyermek.

Ha a 18 év alatti fiatal egyedül, tehát kísérő nélkül lép be Horvátországba, ugyancsak szüksége van a hasonló tartalmú írásbeli hozzájárulásra. Az utazás módjától függetlenül a szülők vagy gondviselő által készített engedélyt közjegyző előtt minden érintettnek hitelesíttetni kell.

Egyes sajtóinformációkkal ellentétben nincs szükség írásbeli engedélyre akkor, ha a gyermek csak az egyik szülőjével utazik. Ilyen hozzájárulást csak abban az esetben kell készíteni és hitelesíttetni, ha például elváltak a szülők, és a gyermek nem a gondviselőjével együtt lép be Horvátországba.

A konzulátus arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolai vagy bármely más gyermekcsoportok esetében ugyancsak szükség van a közjegyző által hitelesített hozzájárulásra. A jelenlegi szabályok szerint az együtt utazó csoport tagjai esetében valamennyi gyermek szüleinek közjegyző előtti aláírásával lehet csak hitelesíttetni az engedélyt.

Várható, hogy ez utóbbi szabályozás néhány héten belül megváltozik, egyszerűsödik a hitelesítés. A nagykövetség információja szerint elegendő lesz az iskolában összeállított és a szülők által már ott aláírt utaslistát csupán az intézménynek hitelesíttetni a közjegyző előtt.

A Horvátországba utazók a budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályán magyar nyelven is kaphatnak további információkat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását