2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A sztárok is összefognak az iszapkárosultakért!

Megkérdeztük a sztárvilág két emblematikus figuráját, Kiszel Tündét és Győzikét, hogy mi a véleménye az vörösiszap-katasztrófáról és hogy terveznek-e valami módon segíteni a rászorulókon.
2010. október 10. vasárnap 08:44 - Kancsár Edina
Kiszel Tündét nagyon megrázta az eset.

Mit szólsz a vörösiszappal kapcsolatos katasztrófához?

A vörösiszap összetétele
Az arzén-koncentráció kétszerese a vörösiszapra jellemzőnek, de találtak ezen kívül higanyt és krómot is a Kolontár közelében vételezett mintákból. Az eredmények egyaránt azt mutatják, az eddig nyilvánosságot látott adatok a valósnál jóval ártalmatlanabbnak festik le a mérgező iszap káros hatásait.

A vizsgálatok azt mutatják, több olyan mérgező nehézfém is belekerült a vörösiszapba, ami csak timföldgyártás melléktermékeként nem lehetne az iszapban, így felmerülhet, a Kolontár és Devecser felett található zagytározóba nemcsak az ajkai timföldgyár melléktermékeit tárolták.
Jajj, hát nagyon el vagyok keseredve! Döbbenetes és megrázó ez az egész, és amennyire csak lehet, együtt érzek a károsultakkal. Megmondom őszintén, én sírtam is, amikor néztem a felvételeket a tévében. Az a baj, hogy ez a mostani, az árvíznél sokkal nagyobb problémát jelent, mert ez egy veszélyes anyag.

Éppen most olvastam egy cikket azokról az emberekről, akik megégtek. Bele sem merek gondolni, hogy mennyit fognak még szenvedni azok a szerencsétlenek. Ez rosszabb, mint egy égés. Megkérdeztem erről a nővéremet is, aki orvos és azt mondta, hogy ez az anyag tönkreteszi a szöveteket emiatt a gyógyulás is sokkal lassabb lefolyású.

Sajnos nem tudták az emberek, hogy azonnal le kellett volna mosni magukról az iszapot. Nyilatkozta is egy fiatalember, hogy először nem érzett semmit, csak órákkal később kezdett el nagyon fájni a bőre. Szóval borzalmas!

Beláthatatlan a következménye ennek a katasztrófának, mert nem lehet tudni, hogy évek múlva milyen betegségek fognak kialakulni az érintetteknél. Felmerül az a kérdés is, hogy a környéken például hogy lesz majd termés? Rengeteg állat is elpusztult, amit borzasztó volt látni… Együtt néztük Donatellával a tévében, ahogy próbálták az állatokat is menteni és nagyon megviseltek bennünket azok a képsorok.

Én sokat beszélek erről a családommal és a barátaimmal, mert nagyon empatikus vagyok és átérzem a fájdalmukat. Annyira sajnálom azt a pici babát is, aki meghalt. Meg a másik kisgyerek, akinek belement a szemébe az iszap… Teljesen tönkretették az életét! Szörnyű ez az egész!

Él esetleg a környéken ismerősöd?

Hál’Istennek nem.

Az iszapszennyezés nem csak az ott élők életét keserítette meg, hanem a környező élővilágot is teljesen kipusztította. Szerinted ki a felelős ezért?

A timföldgyártó cég! De én attól tartok, hogy nem lesz meg konkrétan a felelős, mert nyilván nem egy ember okolható a történtekért. Ettől függetlenül én nagyon bízom benne, hogy meg lesz a felelős, mert megérdemelné, hogy megbűnhődjön! Nem úszhatják meg, hogy ennyi embernek tönkretették az életét. Szörnyű lehet, amikor egy élet munkája egy pillanat alatt elúszik.

Teljesen érthető, hogy ezek után, hogy ilyen szennyezett lett a környék, már nem akarnak ott élni . És sajnos nem csak ők, hanem mindenki érintett ebben a történetben, hiszen a szennyezés elérte már a Rábát, és nemrég a Dunát is.

A kormánynak vagy a cégnek kéne megoldani ezt a helyzetet?

Mindenképpen a cégnek, mert ők a felelősek a katasztrófáért. Persze mindenki segítsen, ahol tud! Nyilván, ha a kormány segít, akkor az is a mi segítségünk, hiszen az adófizetők pénzéből támogatják a károsultakat. Ez rendben is van. De aki okozta, annak kell elsősorban fizetnie.

De azt azért hozzátenném, hogy nagyon szimpatikusnak találom a kormány hozzáállását az ügyben. Pintér és Navracsics is azonnal lement a helyszínre és később Orbán Viktor is beszélt a helyszínen az érintettekkel. Gondolom a károsultaknak is bíztató, ha látják, hogy személyesen is foglalkoznak velük.

Nem igaz, hogy ezt nem lehetett volna megelőzni! Olvastam, hogy volt ennek előjele, csak nem törődtek vele. Mert gondolom, csak a pénz érdekelte őket és a várható következményekbe bele sem gondoltak…

Szerinted hogyan kéne segíteni az ott élőkön?

Hallottam, hogy szükség van ruhaneműkre, tisztítószerekre, gyógyszerekre és még sok-sok mindenre. Minden jól jön nekik, valahogy én is szeretnék majd segíteni. Ezenkívül adományokra is szükség van, hiszen sokaknak mindene odaveszett.

Vannak adományvonalak, amin keresztül lehet támogatni a rászorulókat. Te hívtad már, vagy küldtél sms-t ez ügyben?

Persze, én már minden ilyen segélyvonalat felhívtam többször is, mert sok kicsi sokra megy. Azon drukkolok, hogy minél több pénz összegyűljön a megsegítésükre. De szeretnék még más módon is segíteni. Egyelőre még nem találtam ki, hogy hogyan, de folyamatosan gondolkodom rajta.

Győzike segélykoncertre készül.

Mit szólsz a vörösiszappal kapcsolatos katasztrófához?

Ehhez nem lehet mit szólni, még a tévén keresztül is nagyon fájdalmas ezt nézni. Sok-sok életet tett tönkre az iszapömlés.

Sok sztár adománykoncerttel próbál segíteni, te gondolkodtál már ilyen fajta segítségnyújtáson?

Már fel is kértek egy ilyen koncertre, ma hívnak vissza a részletekkel kapcsolatban, de mindenképpen szeretnék segíteni. Ezenkívül hívtam az adományvonalakat is, hogy ezzel is támogassam a rászorulókat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását