2024. április 27. - Zita

Eltűntté nyílvánították a MAL részvényeseit?

A száz leggazdagabb magyar listáján előkelő helyen szerepelnek a MAL Zrt. részvényesei. Összvagyonuk hatvan milliárd, felelősséget nem vállalnak, bocsánatot nem kérnek. Miért nem kobozzák el vagyonukat? Forradalom van, vértanúkkal.
2010. október 6. szerda 15:12 - HírExtra
21. Tolnay Lajos, becsült vagyona 2010-ben 23 milliárd forint. 28. Bakonyi Árpád és családja, becsült vagyonuk 2010-ben 16,5 milliárd forint. 28. Petrusz Béla, becsült vagyona 2010-ben 16,5 milliárd forint.

Ki ez a három magyar állampolgár?


A MAL Zrt. részvényesei, a cég értékpapírjainak hetven százalékát birtokolják. Ezen kívül (az e-cégjegyzék nyílvános adatai alapján):

Dr. Tolnay Lajos igazgatósági tag (vezető tisztségviselő)

Petrusz Béla igazgatósági tag (vezető tisztségviselő)

Dr. Bakonyi Zoltán igazgatósági tag (vezető tisztségviselő)

Mi az a MAL (Magyar Alumínium) Zrt.?


A négy emberéletet követelő, két falut elmosó és egyelőre felbecsülhetetlen mértékű ökológiai katasztrófát okozó iszapkatasztrófában érintett vállalat. A MAL Zrt. Illés Zoltán szerint akár tízszeresen is túltelített zagytározójából zúdult az erősen lúgos egymillió köbméter zagyvíz Devecserre és Kolontárra.

Elismeri felelősségét a MAL Zrt.?

Egyelőre nem, a halálos áldozatok hírének hallatán sem állították le a termelés. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felfüggesztette a cég termelési engedélyét, amire a válasz az volt, hogy vasárnap szeretnék újraindítani a timföldgyártást, aminek a hulladékterméke az a zagyvíz, ami Magyarország legnagyobb vegyi katasztrófáját okozta. Mindezt úgy jelentették ki, hogy egy szót sem ejtettek arról, hogy a szétrepedt zagytározót vasárnapig befoltozzák-e vagy sem.

Együttérző a MAL Zrt.?


Természetesen! A károsultaknak fejenként száz ezer forint gyorssegélyt utalnak és fizetik az áldozatok temetését.

Felelősségteljes a MAL Zrt.?

Minden bizonnyal! Kötöttek felelősségbiztosítást, a sajtó értesülései szerint tíz millió forintra biztosították a tározót, az összeg megállapítása a lehető legalacsonyabb kárérték figyelembe vételével lett megállapítva. Ez az összeg plusz a károsultak százezer forintja és a koporsópénz valószínűleg fedezni fogja a pánik hevében körülbelül tíz milliárd forintos károkat.

Bevállalós a MAL Zrt.?


Abszolút! Hatalmas nagy pofával tudnak belenézni a kamerába, miközben ezt mondja Tolnay: „Nem. Azért nem, mert mi a technológiákat betartottuk.”

„Nem biztos, hogy a MAL a hibás. Vannak olyan természeti meg egyéb dolgok amikor nehéz, és minden szuperpolálódik egyszerre.” Ezt már Bakonyi Zoltán mondja bele a kamerába. Valóban természetfeletti jelenség az, hogy egy több millió köbméter folyadékot felfogó gát falai szilárdak és azon emberek járnak délelőtt fél tizenegykor. Az meg már a természetfeletti szuperpolálódása, hogy egyszer csak ez a gát átszakad. Az a biztos, hogy sem lajosnak sem a zolinak köze nincsen hozzá, „mert Felsőzsolcán se várt senki semmit”.

Ízléses a MAL Zrt.?

Naná! Bakonyi Zoltán sajtótájékoztatóján egy balesetet okozó gépkocsivezetőhöz hasonlította az iszaptragédiában vállalt szerepüket. Azt mondta, hogy ha a balesete okozótól megkérdezik, hogy miért „nem nézte meg a féket, akkor azt mondja, hogy azért mert ott volt a fék”. Ezzel szemben ők naponta ellenőrizték a zagytározó fékjét (a gát) és mindig mindent rendben találtak, nem volt semmi gond.

A cég véleménye szerint meg az az egész vörös víz teljesen ártalmatlan az emberi egészségre. Mindezt akkor fogalmazták meg, amikor a lúgtól csontig mart embereket helikopterekkel szállították a kórházba.

Szerintük a világon soha nem történt ilyen katasztrófa, ezért nem is lehetett tudni, hogyan kell védekezni ellene, ezért minden rendben van.

Hasonló azonban történt pár évvel ezelőtt a Kanári szigeteken. Emberi kárt nem követelt a szerencsétlenség, a tengerbe csúszott zagylé azonban több négyzetkilométeres körzetben teljesen kipusztított minden életet. A nagy parában ezt biztos nem találták meg a google-ben.

Mit nem tett még a MAL Zrt. és milliárdos tulajdonosai?

Egyikük sem kért bocsánatot a katasztrófáért, még gesztusjelleggel sem hullattak krokodilkönnyeket. Szemlesütés és pityergés sem volt. Bele sem gondoltak abba, hogy a maró iszappal elúszott a becsületük és a vastag bukszájuk.

Ők csak mossák kezeiket…

Hát mossák ki a lelküket is a vörös iszapban a MAL Zrt. felelős vezetői és részvénytulajdonosai. Erre már nyilatkozataik és hozzáállásuk is predesztinálja őket.

Felelős vélemény kialakításához nem kell megvárni, amíg a törvényhozók, jogszabályalkotók és a bíróság megállapítja, hogy felelős volt a cég a katasztrófában.

Megállapíthatják azt is, hogy a zagyvíz a legkitűnőbb öntözőszer egy rózsaültetvényen, exportálhatják évek múlva az iszapot a mexikói orchideatermesztőknek is, a milliárdos vezetőket akkor is az eltűntek között kellene nyílván tartani.

"Fürödjön benne, aki szerint nem veszélyes"

Ha nem is ennyire markáns, de hasonlóan kemény véleményt fogalmazott meg a katasztrófa helyszínét is megjárt kedves belügyminiszterünk, Pintér Sándor. „Fürödjön benne, aki szerint nem veszélyes”, fogalmazott kedd este Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ezen az eseményen a miniszterelnök arra utalt, hogy ha a cég nem termel, akkor képtelen előállítani azt az értéket, amiből kártérítést tud fizetni. Ebben igaza van a miniszterelnöknek, de akkor ragaszkodjon ehhez konzekvensen.

Állítólag a zagytározó tízszeresen túltelített volt, ez pedig azt a következtetést vonja maga után, hogy a MAL Zrt. már a múltban megtermelte a kártérítéshez szükséges összeget. Erről valahol tanúskodhat a részvénytulajdonosok mintegy hatvan milliárdos magánvagyona, valamint az a tény, hogy az alumíniumipart különösen megviselő gazdasági világválságban a Magyar Alumínium nulszaldósan zárta a 2009-es évet, azaz nem volt veszteségük.

Ennek a válságelhárító igyekezetnek a levét szívhatta meg hétfőn két magyar falu lakossága.

Komolyan gondoljátok nagyfiúk?

Gondolkozzunk csak el az időpontokon. Az áprilisi választások eredményét Orbán Viktor forradalomként értékelte, amit az önkormányzati választások eredménye megpecsételt. Minden lehető eszköz a kezükbe került, hogy rendet teremtsenek ebben az egyre jobban elmocsarasodó országban. Egyik hatalmas ígéretük, hogy az elmúlt húsz évben a hazát szétlopó és a nemzeti vagyont offshorecégeken keresztül Svájba szipkázó cégeket könyörtelenül megbüntetik.

És a győzelmi ünnep mámorát követő napon Devecser felett kiborult a bili…négy ember mártírhalált halt egy felelőtlen cég pénzéhes részvényeseinek profithajhászása miatt.

Ha ez az aljas tragédia is évekig fennakad a jog és a felelősségre vonás lassú folyamatának szövevényes hálójában, akkor ez itt nem forradalom, hanem parasztvakítás vörös iszappal.

Október hatodika van. Ha forradalmat akartok, most megcsinálhatjátok. Csak egy gombnyomás a kétharmadnak megszavazni a vagyonelkobzás lehetőségét, hogy az ilyen helyzetekben ne csak az ország adófizetőinek forintjait terhelje a kárrendezés, hanem a részvényesek vállát is nyomja egy kis teher.

Ha komolyan gondoljátok fiúk, akkor most kezdjétek el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

wj
2010. október 7. 00:43
Hmm... Teljesen egyetértek a cikkíróval. "Ha komolyan gondoljátok fiúk, akkor most kezdjétek el."
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását