2024. május 14. - Bonifác

Szobrot avattak Nagykanizsán

Mamma bella, vagyis Szépséges anyácska címet viseli az a csaknem kétméteres bronz Mária-szobor, amelyet a nagykanizsai piarista iskola udvarán avattak fel pénteken.
2010. október 8. péntek 22:13 - HírExtra
Kligl Sándor Prima Primissima- és Magyar Örökség Díjas szobrászművész Máriát a kis Jézussal ábrázoló alkotásának avatása annak az ünnepségsorozatnak volt a záróeseménye, amelynek keretében Pirrotti Szent Pompiliusz születésének 300. évfordulójáról emlékeztek meg Nagykanizsán.

Pompiliusz ténylegesen megélte a szegénységet és áldozatos szeretettel fordult a legelesettebbek felé. Bátorsága példaértékű volt, nem hátrált meg semmilyen hatalomtól, de soha nem a maga igazát, hanem a legszegényebbek ügyét védelmezte - idézte fel egy korábbi nyilatkozatában Vereb Zsolt, az intézmény igazgatója.

A Montecalvo Irpinóban született piarista atyát XI. Pius pápa avatta szentté 1934-ben. Egy évvel később Nagykanizsán szentelték fel a világon az első, Szent Pompiliusz tiszteletére emelt templomot, a ma is álló Sugár úti piarista kápolnát.

Az 1,8 méter magas bronzszobor elnevezése Pirrotti Szent Pompiliusztól származik, aki "félelem nélküli szeretettel emlegette az isteni személyeket is, az Atyaistent édes jó apjának, Krisztust kedves testvérének, a Szentlelket pedig galambocskájának hívta" - jellemezte a szobor "névadóját" Szentgyörgyi Ildikó, az ünnepségsorozat sajtóreferense.

Az itáliai születésű szent évfordulójának tiszteletére júliusban Szent Pompiliusz-búcsút rendeztek Nagykanizsán, szeptember végén pedig Juliusz Janusz apostoli nuncius emlékezett meg az évfordulóról a városban rendezett Pompiliusz-ünnepség keretében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását