2024. április 25. - Márk

A Royal Philharmonic Orchestra újra nálunk

Újra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép föl a Royal Philharmonic Orchestra. Az együttesel egy fiatal csellista, Danjulo Ishizaka mutatkozik be november 12-én Budapesten - közölte a Művészetek Palotája szerdán az MTI-vel.
2007. október 31. szerda 23:30 - Hírextra
A német-japán szülők gyermekeként született Danjulo Ishizaka Sosztakovics első gordonkaversenyét játssza. A csellista Hans Christian Schweikernél tanult a bloomingtoni Indiana Egyetemen, de jelentős hatással volt rá az orosz művész, Borisz Pergamenscsikov is.

A berlini zeneakadémia elvégzése után Tabea Zimmermann irányításával képezte tovább magát. Nemzetközi karrierjét előmozdította, hogy fiatalon, 1998-ban megnyerte a spanyolországi Cassado-, majd a következő évben a varsói Lutoslawski-versenyt. Tavaly megkapta a legjelentősebb német díjat, az Echo Klassik elismerést - írta az intézmény.

Ez az év fontos esztendő a fiatal előadóművész számára, hiszen a londoni Royal Philharmonic Orchestrával turnézik szerte Európában, e koncertkörút alkalmával mutatkozik be Budapesten. Jövőre, 2008-ban a Rotterdam Filharmonikusoknál és az Amszterdami Concertgebouw Zenekarral debütál.

Danjulo Ishizaka egy 1696-os Stradivarius hangszeren játszik. A Lord Aylesford néven ismert csellót az amatőr csellista Lord Aylesford az 1780-as évek táján vásárolta. Az instrumentum egy évszázadon keresztül volt a család birtokában. 1950 és 1965 között a világhírű magyar csellista, az Indiana Egyetemen tanító Starker János használta, azzal mintegy 35 hanglemezfelvételt készített.

A Royal Philharmonic Orchestra a legutóbb 2006 áprilisában, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon lépett föl a hangversenyteremben, vezető karmesterükkel, Daniele Gattival adtak zenekari estet. Az együttest a legendás Sir Thomas Beecham alapította 1946-ban.

Munkáját a későbbiekben olyan karmesterek folytatták, mint Rudolf Kempe, Doráti Antal, André Previn és Vladimir Ashkenazy. Az együttes székhelye London, új otthona a Cadogan Hall, a brit főváros legújabb koncerthelyszíne.

Budapesten Weber Oberon-nyitánya után hangzik el Sosztakovics gordonkaversenye, Brahms I. szimfóniája zárja a hivatalos programot. A koncertet Leonard Slatkin vezényli.

Slatkin Los Angelesben született, szülei is muzsikusok voltak. Hegedülni, zongorázni, brácsázni tanult, valamint zenekari vezénylést, zeneszerzést tanult. 1962-ben az Indiana Egyetemen, 1963-ban pedig a Los Angeles-i Kollégiumban folytatta tanulmányait. Pályafutása során neves együttesekkel dolgozott, 2005-ben a washingtoni Nemzeti Szimfonikusoknál a zeneigazgatói posztra került, itt váltotta őt az idén Fischer Iván.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását