2024. április 25. - Márk

A sokszínűség varázsa

Hétfőtől látható kiállításán 237 műtárgyat, festményt, grafikát, néhány szobrot mutat be a Belvedere Szalon, december 1-jén esedékes árverésének anyagát. A 19-20. század klasszikus festőinek, a századforduló megújuló művészetének, az avantgárdnak, i irány
2007. november 21. szerda 10:16 - Hírextra
Rangos névsor, rangos alkotásokkal. Harmadrészben millió forint feletti kikiáltási árakkal. A legtöbbet, 12 millió forintot Czigány Dezső 1915-ös gyümölcsös csendéletéért kérnek. Czigány egyik legjellegzetesebb műfaja a csendélet volt, amelynek számtalan változatát festette meg. Sok, így a most aukcióra vitt kép is, magán viseli Cézanne hatását.

Vaszary Jánostól négy festményt kínálnak, magas árakon, 8, és 7, illetve 6,5, végül 3,2 millió forintért. De nincs kétség, a gyűjtők megküzdenek majd az aukciók egyik legkeresettebb festőjének munkáiért. Mindegyik kép hiteles eredetbizonylattal rendelkezik, a Könyves Kálmán Szalon kiállítási etikettjével, a Nemzeti Galéria igazolásával, s a fatáblára festett Vitorlásokról az is tudható, hogy egykor Egry József gyűjteményében volt.

Miként Szabó Vladimír grafikáin, festményein is a rajzosság, a mesélőkedv, a fantázia dominál. Komédiások falun című vászna is ilyen sokszereplős, színes, groteszk mesevilágot mutat. Ezért a nagyon nagy méretű olajképért 7,5 milliót kér az aukciósház.

Ezernél több festmény, grafika maradt fenn az 1963-ban, 27 évesen elhunyt Gruber Béla életművéből. Múzeumoknál és magángyűjtőknél. Akik félve őrzik európai rangú képeit. Ezért aztán ritkán kerülnek Gruber művek a műkereskedelembe. Most egy olaj-kollázst és egy pasztellt lehet megszerezni. A Két nő a műteremben című, pasztózusan festett műteremrészletet, amely a diplomamunkának szánt és befejezetlenül maradt Festőműterem előzménye, 6,5 millió forintért. Míg a konstruktív jegyeket viselő uszályt 4,8 millió forintért.

Az ifjúkori konstruktivizmus érezhető Márffy Ödön vad hullámokat vető tengert ábrázoló képén. Az 1940-es évekre datált Sirályok 6,5 millió forintért szerezhető meg.

Ugyanennyi a kikiáltási ára az A Zene Múzsája című, 1890-ben festett Lotz Károly képnek. És az 1892-re datált Fekvő és ülő akt virágcsokorral című Rippl-Rónai József fatáblának. Míg egy Rippl-Rónai női portré 3,2 millió forintért és egy somogyi táj 2,2 millió forintért várja gazdáját.
Kassák Lajos 1950-es Kerti motívum című olajképét és egy szénrajzot Vajda Lajostól egyaránt 4,8 millió forintról indítanak. S ugyanennyire taksálják Batthyány Gyula Római kastélykert című, jellegzetes, art deco festményét is.

Itt van az a Perlrott-Csaba Vilmos tempera, a Barangolás a sziklához, amelynek olaj változata a Nemzeti Galéria gyűjteményében található. Az egykor a nagybányai Bitay Zoltán festőművész tulajdonában volt papírképre 1,2 millió forinttól lehet licitálni.

Ferenczy Béni gipsz szobra Ziffer Sándorról azért különleges darab, mert ezt a portrét Ziffer számos festményébe belekomponálta. (Például a nemrég egy aukción feltűnt Csendélet gipszfejjel című képbe is). Hányatott sors után (Ziffer előbb valakinek odaajándékozza) kicsit már sérült állapotban, Balla József nagybányai festő tulajdonában maradt meg. Most 750 ezer forintról indítják.

Festőként önarcképével és szobrászként egy Aba Novák Vilmos bronz portréval is jelen van Borbereki-Kovács Zoltán - 1,2, illetve 1,6 milliós kikiáltási árral. Míg Pierre Székely monotípiáját 1,8 millió forintra taksálják.

A millió feletti tételek sora még tovább folytatódik, három Czóbel Béla, két Szobotka Imre (az egyik védett), több Mednyánszky képpel. És ebből az árkategóriából indul többek között Mészöly Géza, Szinyei Merse Pál, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Ferenczy Károly, Nagy Oszkár, Scheiber Hugó, Kmetty János egy-egy műve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását