2024. április 25. - Márk

Energiát adó versek

Április 11-e József Attila születésnapja. 1964 óta ekkor tartjuk minden évben a magyar Költészet Napját. Ezen a napon országszerte előadásokat, versmondó versenyeket, felolvasásokat rendeznek a költő tiszteletére. A rendszerváltás után a Magyar Írószövets
2008. április 11. péntek 07:31 - Malina Adrienn
Ezen a napon hagyományosan koszorút helyeznek el József Attila budapesti emléktáblájánál, a IX. kerületi Gát utcában. A táblát annak a háznak a falán helyezték el, ahol egykor a költő lakott, s tiszteletére emlékszobát rendeztek be. Árpilis 11-e egyébként József Attila mellett Márai Sándor születésnapja is.

Erről a napról, még verset is írt József Attila: „A talló kalászait hányva, S a verebek közé beleesvén nagy szél kapott föl egyszer engem. Hirtelen, április estén (…) Reménységnek és tulipánnak, kicsikis deszka-alkotmányba, 1905-ben ígyen, Iktattak be az alkotmányba." Ma lenne 103 éves. József Attila életpályáját, köszönve a Születésnapomra című versnek, elég jól ismeri még egy középiskolás gyerek is. Öcsöd, Makó, Szeged, francia szak, Horger Antal. Később Juhász Gyula barátsága, ismeretség Kosztolányi Dezsővel, Illyés Gyulával. Szerkesztőségek: Nyugat, Szép szó. Majd a Siesta szanatórium, Balatonszárszó és az a bizonyos vonat. Munkássága csak halála után nyerte el méltó elismerését. Életműve szerves része a magyar kultúrának, verseinek többsége semmit nem vesztett modernségéből, erejéből. A 20. század egyik legjelentősebb költőjének tekinthető, költészete nemcsak saját kora, hanem az egész század alapkérdéseit felölelte. Művészetében a kor lehetséges poétikai eljárásai keverednek.

Az elmúlt 44 évben sokat változott a költészet. Bárki szabadon publikálhatja verseit, költészettel találkozhatunk a metrón, a buszmegállóban, sőt a Nyugati téren is bárki kiállhat szavalni. Gyerekként a legtöbben megpróbálnak verset írni. Mert az olyan könnyűnek látszik, aztán vagy sikerül, vagy nem. Remek művek születnek, amit anyuka, apuka, nagymama, nagypapa, testvér szívesen hallgat. Aztán felnövünk, és a versek mehetnek a kukába. Persze, aki tehetséges az viheti valamire, bár megélni keveseknek sikerül a versírásból.

De most ünnep van, örüljünk, hogy élvezhetjük mások műveit és nézzünk szét merre érdemes elindulni, ha a Költészet Napján, költeményekkel akarunk találkozni.

Rendhagyó Költészet Napja a Merlin, a prae.hu és a Nemzeti Színház szervezésében

A Merlin Színház Energia Évadja keretében vezényli a színpadra Garaczi Lászlót, Havasi Attilát, Kukorelly Endrét, Tóth Krisztinát, Spiró Györgyöt és Varró Dánielt, hogy próbára tegye improvizációs képességüket. A dalnokverseny keretében a költők energiafelhasználással és környezetvédelemmel kapcsolatos témákat kapnak, és ezek alapján kell verseket rögtönözniük. Míg ők külön helyiségbe vonulva alkotnak, addig hallhatunk tudományos előadásokat. Jordán Tamás és Csankó Zoltán pedig közéleti személyiségeket "szinkronizálva" beszél az energiatakarékosságról. Végül a szerzők felolvassák friss költeményeiket, amelyeket melyeket Darvas Ferenc, Gryllus Dániel, Gryllus Samu és Farkas Róbert ott helyben megzenésítenek, és előadnak. Az este műsorvezetője Jordán Tamás és Novák Péter lesz

Magács László, a Merlin Színház igazgatója elmondta: „a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán megtartandó formabontó rendezvényen a színház, a költészet és a tudomány keveredik, egyszerre informálva és szórakoztatva a közönséget.”

Ezalatt a Gödör Klubban József Attila verseit hallhatjuk a Gödör visszajáró zenészeinek (Bárdos Deák Ági, Dévényi Ádám) tolmácsolásában, utánuk még mindig a líra jegyében fellép Busa Pista, a Sziámi és a Balaton.

A Millenárison a Hangzó Helikon verslemez-sorozatának legújabb darabja kerül színpadra: Lovasi András, aki dalszövegeivel maga is bizonyította, hogy van érzéke a költészethez, kortársának, a költő-műfordító Lackfi Jánosnak a verseivel áll színpadra. Kettejük között a kapocs Lovasi régi barátja, Heidl György eszmetörténész, aki a versekhez hobbiból zenét szerzett. A furcsa zenei-irodalmi projektben a muzsikustársak is különböző zenei világokból érkeztek. Zongorán az After Crying-alapító Vedres Csaba játszik, gitáron közreműködik a népzenészként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, a doboknál pedig a Kispál és a Borz együttesből számítástechnikai cégéhez visszavonult Bóra Áron ül.

Programokból a hétvégére is jut. Versszínházi előadásokkal ünnepli idén a Költészet Napját a Magyar Versmondók Egyesülete. Április 12-én, szombaton este 18 órától nagyszabású esttel várja a vers rajongóit a költészet fellegvárába, a Fészek Klubba. Színészek, előadóművészek, költők és versmondók együtt elevenítik meg színpadon a vers valamennyi formáját. Fellép többek között Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, Turczi István József Attila-díjas költő, Lutter Imre előadóművész, Kiss László, a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Nemes Levente Kaleidoszkóp-díjas előadóművész valamint, ifjú és veterán versmondók is. Garcia Lorca Vérnászszertartása mellett részletet láthat a közönség a Kaleidoszkóp VersFesztivál egyik fődíjasa, az ALT csoport, Turczi István erotikus verseiből összeállított Erotikon című előadásából is.

Az esten az egyesület vezetői átadják a Verskultúra Lovagja kitüntető címet, amelyet 2008-ban Pusztay András, az MTV műsorigazgatója és a Magyar Televízió, mint intézmény kapja.

Vasárnap ismét irány a Nemzeti Színház a 10. Versfesztiválra. A Tabánban kezdődött és lett sikeres. A hatodik már a Nemzeti Színház rendezte. A „Hajóorrban” felállított színpad után megjárta az épület oldalában található Szabadtéri Színpadot. A tizedik alkalommal ismét a „Hajóorrba" várja közönségét. A vasárnapi randevú 11 órától 18 óráig várja a nézőket, színészeket, muzsikusokat.

A prae.hu-ról
A Prae 1999-ben alapított irodalmi-művészeti folyóirat, majd 2006-ban azonos néven megnyitott összművészeti internetes portál. A folyóiratot 1999-ben alapították fiatal irodalmárok, az alapító főszerkesztő Balogh Endre valamint a szerkesztők Barta Bandika és H. Nagy Péter. A Palimpszeszt Kulturális Alapítvány által kiadott negyedéves periodika első száma 1999 decemberében jelent meg. A folyóirat címét az alapítók által a 20. századi magyar próza gyöngyszemének tartott, 1934-ben megjelent azonos című Szentkuthy Miklós-regényből kölcsönözték. A szerkesztők a folyóirat-kiadással párhuzamosan fejlesztettek egy internetes portált (www.prae.hu), amelyen bárki készíthet saját művészeti portfoliót, felrakhatja képeit, írásait, zenéit, videóit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását