2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Botrány a megyeházán - visszaélnek az adatokkal?

Négy ismeretlen férfi jelent meg hétfő délelőtt az egri megyeházán, és minden adatot lemásolt a dolgozók számítógépéről. A megye frissen megválasztott fideszes vezetésének akciója? A főjegyző szerint nem, az adatok a szekrényébe kerültek.
2010. október 7. csütörtök 11:11 - HírExtra
A HírExtra információi szerint nagy volt a riadalom az egri megyeháza dolgozói körében, amikor hétfőn délelőtt fél nyolckor négy ismeretlen férfi jelent meg a különböző szakirodákban. A váratlan látogatók letöltötték a dolgozók számítógépeiről az adatokat, azt azonban nem árulták el, hogy kinek a megbízásából.

Kérdések...


Ki rendelte meg az akciót? A hivatal vezetése? A régi közgyűlés? Vagy a még meg sem alakult új?

A kérdésekre a megyei főjegyzőnél kaptunk választ. Dr. Benkár József portálunknak elismerte, hogy ő kérte az adatok lementését. Arra a kérdésre azonban, hogy mi célból, már ködösebb választ adott.

"A lementett adatok ott vannak a szekrényemben. Senki nem férhet hozzá. Lényegében adminisztrációs célt szolgálnak" - mondta Benkár.

...és válaszok

A megyei főjegyző azt is elmondta, hogy az "akció" nem az átadás-átvétel része volt, hanem egy külön biztonsági intézkedés. Az adatokat ugyanis majd az új közgyűlés vezetője fogja megkapni.

"Nem hinném, hogy bármi terhelő lenne az adatok között az előző megyei vezetésre vonatkozóan. Csak a mindennapi munkára vonatkozó dolgokról van szó, nem egetrengető adatokról" - tette hozzá Benkár.

Sokan azonban még most sem tudtják, hogy a hivatal vezetése, a régi közgyűlés, vagy az új közgyűlés rendelte meg a dolgozók körében nagy riadalmat okozó akciót. Ezt ugyanis a főjegyző nem tette rögtön egyértelművé.

Szabálytalan volt az adatok lementése?

Megyei szinten egyébként másképp történik az átadás-átvétel, mint a települési önkormányzatoknál. A településeknél sok esetben már a héten megtörténik a váltás. A megyeházán azonban ez hosszadalmasabb folyamat. Először ugyanis meg kell lakulnia az új közgyűlésnek. Ez várhatóan csak a jövő hét második felében fog megtörténni.

Információink szerint több mint valószínű, hogy a fideszes többség Horváth Lászlót válassza meg a közgyűlés elnökének. Az átadás-átvételnek egyébként van egy szigorú jogszabályi rendelkezése, minden esetben az alapján kell eljárni. A szabály szerint az ilyen, és ehhez hasonló adatokat a régi közgyűlési elnöknek kellene átadnia az új közgyűlési elnöknek, mégpedig személyesen.

Kérdés tehát, hogy a jegyző által megrendelt adatmentő akció mennyire fér bele a jogszabályi keretekbe.
Átadás-átvétel kicsit másképp?

Heves megyében egyébként jobban szerepelt a közgyűlési hatalmát elveszítő MSZP, mint országos szinten, ráadásul a tavaszi országgyűlési választásokétól is jobb eredményt értek el. A Fidesz térnyerését azonban sehogysem tudták megakadályozni. A megyei közgyűlés tizenöt helye közül nyolcat szerzett meg a Fidesz, a többin az MSZP és a Jobbik osztozik.

A régi közgyűlés vezetője, az MSZP-s Sós Tamás és a szocialisták is furcsának tartják az adatok ilyen módú lementését.

"Nyitott ajtókat döngetnek"
Az MSZP csütörtök délután tartott a témában sajtótájékoztatót.
"A megyei közgyűlés eddigi vezetése utólag értesült a történtekről, ami azért is furcsa, mert az új közgyűlés elnökének megválasztása várhatóan csak a jövő héten lesz, így nincs még kinek átadni az összegzést, arról a hatalmas adatmennyiségről, ami eddig is hozzáférhető volt minden közgyűlési tag számára, amit az átadás- átvételi jegyzőkönyv tartalmazni fog.
Augusztusban részletes, szempontrendszerüket figyelembevevő átvilágító anyagot kaptak a fideszesek, a költségvetésről és a kórházról. Ráadásul a honlapunkon minden adat hozzáférhető. A belső anyagokhoz a képviselők mindig hozzáfértek" - hangzott el a dr. Sós Tamás által szervezett sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását