2022. december 7. - Ambrus

Gyurcsány visszatér - új pártot alapít az exkormányfő?

Gyurcsány robbantani fog, és megalakítja saját frakcióját az MSZP-ből kiváló balliberális udvartartásával? A szociktól külön frakció alakítása pedig magával hozza a "gyurcsányista" pártot is?
2010. október 5. kedd 06:30 - Gedei Szilárd
Kicsit olyan a helyzet, mint amikor a Csupasz pisztoly második részében reaktiválják Frank Drebin hadnagyot, mert csak ő tudja megállítani a rosszfiúkat. Gyurcsány Ferenc valószínűleg jó filmhős lenne (remek komikus lenne például, de valószínűleg egészen komoly, drámai szerepekben is megállná a helyét - már ha csak az őszödi beszédből indulunk ki), de nem lesz. Maximum önjelölt Leslie Nielsen.


Reaktiválja magát


Gyurcsány Ferenc nem hiába volt már kormányfő, szavalóművész és bukott miniszterelnök is. Most elképzelhető, hogy pártot fog alakítani.

Azt persze már régóta lehetett sejteni, hogy Gyurcsány Ferenc nem főállású bloggerként fog nyugdíjba vonulni. Legalábbis most még nem. Magyarország valaha volt egyik legmegosztóbb személyiségű politikusa csak látszólag vonta ki magát a mindennapi politika alól az elmúlt időszakban. A háttérben végig a visszatérésén dolgozott - ha úgy tetszik: kivárt a megfelelő alkalomra és támogatókat gyűjtött.

Magyar Gyurcsányista Párt

Persze nem először beszélnek Fletó nagy visszatéréséről. Még a tavaszi országgyűlési választások előtt röppent fel először a pletyka: Gyurcsány saját balos pártot alapítana. Akkor arról beszéltek akár Kuncze Gábor is beszállhat a pártbizniszbe. Aztán ebből, a Magyar Demokratikus Charta bázisából életrehívandó pártból végül nem lett semmi.

Aztán a nyár folyamán is megpedzegették egyszer-kétszer a lehetőséget: Gyurcsány saját politikai szervezete élén reaktiválná magát, a nagy visszatérés és az MSZP szétszakítása még mindig váratott magára.

Na de mit tehet most Gyurcsány?

Az igazi kérdés az, mit kell tennie. A jelenlegi helyzetnél ugyanis aligha talál alkalmasabbat a nagy visszatérésre.

Mesterházy-Gyurcsány-Botka háromszög
SzöveHa úgy nézzük, jó hír a szocialisták szimpatikusai számára, hogy több erős kutya is megjelölné a területét a párton belül. Hiszen ez legalább azt jelenti, hogy maradt még viszonylag erősnek mondható emberük. Botka ugyan a szegedi közgyűlés nem túl jó arányai miatt nem kap akkora hatalmat, mégis a baloldal egyik meghatározó, alakító tényezője lehet a jövőben. Mesterházy Attila kapitány-szerepe tovább folytatódhat, akár marad az MSZP, akár új párt alakul a romjain. Gyurcsány pedig járhatja a saját útját - azzal a balliberális felfogással, ami egyszer már tönkretette az országot. Nagy kérdés, hogy kik vállalják be Gyurcsányt - azaz kik tartják majd vállalhatóbbnak az új Fletó-féle pártot a darabjaira hulló MSZP-nél. A HírExtra információi szerint már most van tíz-tizenkét olyan szoci országgyűlési képviselő, aki Gyurcsánnyal tart majd a baloldal másik felébe.
Gyurcsány szakítja a baloldalt

Bár egyesek azt rebesgetik jobb lenne mégis inkább kivárnia Gyurcsánynak, mert az önkormányzati választásokon az MSZP-re kimért pofon nem volt elég nagy. Na persze, ez csak nézőpont kérdése. Ha ugyanis a Fidesz nem szúrja el a közeljövőben, ráállíthatja az országot egy felfelé vezető pályára. Egy támadhatatlan Fidesszel szemben pedig nem sok értelme lenne a gyurcsányista pártnak.

Egy biztos: a baloldalnak mindenképpen új alapokat kell találnia Magyarországon. Gyurcsány azonban úgy gondolja, nem megújulni kell, hanem újraalakulni.

Mert hová mennek az önkormányzati választások után pozíciójukat veszítő szocialista, baloldali arcok? Sokan, nagyon sokan fognak egyszerre csak az MSZP, azonbelül is Mesterházy Attila pártelnök ajtaján kopogtatni, pénzért, lehetőségekért, jövőért kuncsorogva. Vagy egyszerűen csak felelősségrevonást, a párton belüli rendrakást szorgalmazva.

"Gyere őrült..."

Ekkor lép színre Gyurcsány, alternatívát ajánlva a hoppon maradt szociknak. A recept egyszerű: Gyurcsány megalakítja a saját, külön bejáratú balliberális beállítottságú pártját. Külön bejáratú, ugyanis a hírek szerint tucatnyi, saját gondolkodásmódjukat a gyurcsányiéhoz igazító baloldalival alapítana.

Tény, hogy sokan sokféleképpen vizionálják a magyarországi baloldal jövőjét. Abban azonban többnyire mindenki egyetért: a főleg az MSZP részéről óhajtott egységnek befellegzett.

Legalábbis a mostani MSZP aligha tud megújulás nélkül ismét a növekedés útjára lépni. Miért ne léphetne be a képbe Gyurcsány, aki egy konzekvens, többé-kevésbé az első- és a második kormánya élén is követendő politikai, gazdaságpolitikai csapást követve megcsinálhatja magának a tutit a végelgyengülés előtt álló MSZP és a már szinte el is felejtett SZDSZ hamvain?

"...névsorolvasás..."

Mindenekelőtt azonban a legnagyobb kérdés, miért hiszi azt Fletó, hogy néhány évvel ezelőtti hitelvesztése után pár esztendővel nem fognak undorodni pártjától az emberek. Valószínűleg Gyurcsány egyelőre nem is a széles közvéleményben gondolkodik, hanem egy, az MSZP-ről lemorzsolódó, balliberális eszmeiséget magukénak tudó maroknyi politikus részvételével exkluzív, magasabb szinten szerveződő (párt?)szervezetet alakít ki, melynek első lépése a szocialisták parlamenti frakciójából való kiszakadás.

Kezdetnek - egy "főállású" bloggertől - nem is olyan rossz. Egy bukott miniszterelnöktől meg pláne nem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2018. február 19. 12:47
A Zalai Hírlap Online, zaol.hu mindenkori "moderátorainak":

Valószínűleg, egy nem kívánt terhességből született ő. Így aztán már a kezdetektől rendkívül frusztráló tényezőkkel kellett fejlődnie, felnőnie. Az óvodában (ha egyáltalán járatták oda szocializálódni?) a "O" /ami ugye nulla/ lehetett a jele. (Neki azt mondták, hogy az "kör", meg "karika".) Ott is és később az iskolában is örökké hátrányban volt. Mert ostobácska lehetett és saját ötletei nem igazán voltak. A kreativitás tőle oly messzire esett, mint anno a tizedik emeletről kihajított cumija. De már akkor rájött, hogy a gonoszkodás igazán örömteli kompenzáció minden negatív átéléseire. Súgott is (be) szorgalmasan az óvónéninek, majd a tanítóknak, tanároknak. De már az óvodában, avagy a játszótéren is a tehetségesebb kortársai szépre sikerült homokvárait diadalittas kéjjel megtaposta. Az iskolái végén bizonyára a politikai karrierben vélte felfedezni az "önmegvalósítás" fényes aranylétráját. Volt már KISZ titkár is, de főleg párt titkár lett idővel, elég hamar. Imádott zsarnok módon intézkedni, mások életét alattomos módszereket sem mellőzve keseríteni folyamatosan. (Elvárta a neki feltétlen megfeleléseket és a hízelgő-rajongó magatartást másoktól. Az sem zavarta, ha azok nem őszinték, csak ő érezhesse a hatalmát rajtuk és felettük.) Bár okosnak nem mondható, a háta mögött gúnyolódtak is rajta, akik fölé odahelyezte őt a rendszer. A rendszer, amely amikor nagyobbat fordult és változott, őt már a korosabb életciklusában érte. Próbált még ellenkező meggyőződést, a párttitkári múltjával meghasonlott ideológiát hangoztatni, ám akik ismerték, csak (ismét) kigúnyolhatták a háta mögött. Így érte el később a nyugdíjazása is. Onnantól pedig egyre kevesebb ember tartott tőle, sőt. És akkor (közben már) lett ez az internet. Elsajátította valahogy ő is csak a komputeres alap dolgokat. Egyszer aztán valamelyik utódja, szintén "vezető embertípus" (diktátor karakter) meglátta őbenne a "megfelelő embert" egy bizonyos internetes "őrző-védő feladatra": Így lett ő a weboldali, hírek alatti "fórumos", facebookos kommentelők MODERÁTORA.

Google tags: Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, Zalai Hírlap, zaol.hu, = Google Tags
TheFallen
2010. október 5. 10:45
Le kellene lőni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását