2024. április 18. - Andrea, Ilma
A tegnapi választáson az MSZP támogatottsága nagyobb volt, mint tavasszal. Azonban olyan helyeken is vereséget szenvedett, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. Szanyi Tiborral, a párt kampányfőnökével beszélgettünk.
2010. október 4. hétfő 11:12 - Forján-Vass Máté
Mi a véleménye a választások végeredményéről?

Az áldozatok
Szanyi Tibor említést tett néhány komoly áldozatról. Az első helyen nyílván a Miskolci vereség szerepel Káli Sándorral.

Szintén súlyos versgé érte őket Terézvársoban Verók Istvánnal és Szombatehlyen Ipkovics Györggyel, emellett Újbudán Molnár Gyulával és Újpalotán Hajdu Jánossal.

Olyan szocialista fellegvárak is elestek, mint Komló vagy Dunaújváros, vagy Budapesten Csepel és Erzsébetváros.
Hatalmas áldozatok árán, de sikerült növelnünk a társadalmi bázisunkat A korábbi nem egész húsz százalékos támogatottságunkat huszonöt százalék fölé emeltük. Ennek az volt az ára, hogy elvesztettünk szimbolikus helyeket, mint Újpalota vagy Miskolc.

Valamyit nyertünk is, tehát a veszteség-mérlegben nem számít negatívan. De minden olyan város, amit elvesztettünk az számomra fájdalom. Az eredményben az is változás, hogy akik most veszítettek, azok is sokkal kisebb arányban szenvedtek vereséget, mint tavasszal. Ez is hozzátartozik ahhoz, hogy a mérlegünk nem negatív.

Számomra külön büszkeség a tizXIII: kerület, ahol minden megnyerhető helyet hoztunk. Tizennégy egyéni helyből tizennégyet.

Összességében azt mondom: az eredmény vegyes képet mutat. A tavaszi padlóról sikerült felemelkednünk. Látszott tegnap a fideszes politikusok fancsali képén, hogy az általuk várt totális takarítás elmaradt, helyette a pártunk megerősödött. A tegnapi nap egy világos üzenet a Fidesznek, meg mindenkinek, hogy nem nagyon kéne rugdalni az MSZP-t, mert nem halott oroszlán.

A tegnapi eredményekből mi a legfontosabb tanulság az MSZP számára?

Az, hogy helyes úton indultunk el júliusban, úgymond elkaptuk a fogaskereket. A nyilvánosság felé ugyan nem indokoltuk meg ideológiailag, de itt folyt a háttérben egy olyan munka, ami előkészítette az MSZP jövőjét.

A közeli napokban előállunk majd ezekkel az "újraprogramozásokkal". De ez már előjött a kampányban is. Végső fokon ez a vissza a gyökerekhez, vissza az emberekhez típusú filozófia.

Az látszik, hogy ez sokaknál megértésre talált, és mérséklődött az a harag, ami tavasszal körbevette az MSZP-t

Volt olyan hely, ahol váratlan volt a siker, vagy a kudarc?

Nem volt olyan polgármesterünk, akit ne próbáltak volna meg bemocskolni. A Fidesz ilyen tekintetben a hatóságokkal is kampányolt. Ez szemmel láthatólag Újbudán sikert ért el. Ugyan akkor olyan harcedzett politikusokat, mint Szabó Lóránt Dombóváron, nem sikerült legyőzni.

Mesterházy Attila beszélt a párt megújításáról. Merre tovább MSZP?

Annyit elárulhatok előzetesben, hogy nagyon komoly szervezeti és tartalmi változások lesznek. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a párt vezető testületei komoly beleszólási lehetőséget kapnak a helyi szervezetek működésébe. Viszont a helyi alapszerveknek nagyobb befolyása lesz a központi szervek működésében.

Mesterházy Attila marad a pártelnök?

Persze. Két évre kapott megbízatást, 2012 nyaráig biztos ő marad. Azt, hogy utána mit akar, azt tőle kell majd megkérdezni.

Semmilyen személyzeti változásnak nem látom értelmét és lehetőségét. Most beindultunk, húszról előreugrottunk huszonötre. Ezt a lendületet kell tartanunk, és a következő választásokon atomjaira verjük a Fideszt.

A többi ellenzéki párthoz viszonyítva hogyan értékelik az eredményt?

A két ellenzéki pártot a Fidesz pátyolgatta. Ők próbáltak  erőt lehelni a pártokba. Ők tárogatták az ajtót a szélsőjobb előtt, ami cserébe beözönlött a házba. A Fidesznek ebben nagy felelőssége van negatív értelemben. Az LMP, pedig elindult a süllyesztőbe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tóth Mária
2010. október 4. 18:25
A probléma csak az, szanyikám, hogy a következő választásig ti atomjaitokra hullotok, igy már nem lesz ki atomjaira verje a fidesz. Te Ostoba bunkó fráter.
balogGY
2010. október 4. 14:33
vagy mégis az?
gizimama
2010. október 4. 12:41
Nem értem, hogy Szanyi miért mondd ekkora blődségeket?
Nem egy buta ember, mégis...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását