2024. április 20. - Tivadar

Az MSZP életképessége bebizonyosodott

A tegnapi nap folyamán az MSZP-székházból tudósítottunk. A folyosón sétálva számos képviselővel találkoztunk, akiknek pár villámkérdést tettünk fel a jövőbeli tervekkel és várakozásokkal kapcsolatban.
2010. október 4. hétfő 12:13 - Fontos Erzsébet
Horváth Csaba
MSZP budapesti elnök


A választások előtt az MSZP azt mondta, hogy „Budapest nem eshet el”, vagyis fontos, hogy ne Tarlós István legyen a főpolgármester. Mivel ő nyert, ezért Budapest elesett?

Budapestet, mint a szabadság városát próbáltuk pozícionálni. Továbbra is azt tudom mondani, hogy a választási eredménytől függetlenül mi mindig a budapesti polgárokat képviseljük, akár tetszik a hatalomnak, akár nem. Ha szükséges, akkor a budapesti választópolgárok érdekében, programalapon együttműködésre is hajlandóak vagyunk. Kihangsúlyozom, hogy csak azon programok mentén, amit korábban a kampányunkban kijelentettünk.

Kovács László
MSZP alelnöke


Elégedett a mai eredménnyel?

Botka megvédte a vidéki bástyát
Botka Lászlót harmadik alkalommal választották Szeged polgármesterévé, az MSZP - Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje a szavaztok több mint felét szerezte meg.
Szeged azt üzente az országnak, hogy kiáll értékei, a munka és a teljesítmény mellett. A város nemet mondott a felkészületlenségre és a gyűlölködésre - mondta a politikus vasárnap este a szocialista párt százötven-kétszáz szimpatizánsa előtt az IH Rendezvényközpontban.

www.mszp.hu
Elégedett vagyok, ugyanis egy súlyos választási vereség után nem történt az, amire ilyenkor sor szokott kerülni: tovább csúszik lefelé a vesztes párt. Megállt ez a csúszás, sőt néhány esetben jobbak az eredményeink, mint 2006-ban és mindenképpen jobbak az eredményeink, mint a tavaszi választásokon.

Összehasonlítottuk a konkrét számokat. A megyei listákat is összevetettük. Tizenhat százalékkal nőtt a szocialista párt támogatottsága a megyékben, a megyei jogú városokat nem számítva. Ezt úgy lehet összehasonlítani a mostanival, hogy a megyei listákba nem számít bele a megyei jogú város. Ami tizenhat százalék volt tavasszal, az most huszonkettő százalék.

A választások után az MSZP a gyökeres megújulásra koncentrál, vagy a választások bebizonyították, hogy az eddig képviselt értékeket továbbra is fel lehet vállalni?

Ma már volt egy első olvasatú vita erről, „Építkezés ideje” munkacímmel. Ez a hogyan továbbról szól. Ez a vita azt jelenti, hogy már előre lépünk és nem visszafelé.

Lendvai lldikó
volt MSZP pártelnök

Az MSZP-nek mi a legfontosabb jövőbeni célkitűzése? Gyökeres pártújítás vagy biztos alapokon álló építkezés?

A mai napon bebizonyosodott, hogy van még munka az MSZP-vel. De szó sincs arról, hogy csupa rom van a baloldal politikai struktúrájában. Kettős feladatot látok, és ebből az első a fontosabb, ami a társadalmi alternatíva felmutatását jelenti. Sok-sok parlamenti kezdeményezéssel, sok-sok önkormányzati kezdeményezéssel.

Az önkormányzati választások után eljön az igazság pillanata a kormány szempontjából, mert elő kell állnia a gazdaságpolitikával, amihez képest az MSZP megismerteti a saját alternatíváját. Ez az egyik és ez a nagyobb feladat. Az más kérdés, hogy vannak belső feladatok is, ezeket a továbbépítkezés feladatának nevezzük.

A mostani eredmények azt mutatják: működő pártok tudnak eredményt elérni. Kell egy struktúra ahhoz, hogy az ember labdába rúgjon. A másik két párt, azért ért el kedvezőtlenebb eredményt, mert ez hiányzott. Bőven van mit megújítani és továbbépíteni az MSZP belső struktúrájában, de az életképesség bebizonyosodott. Persze, ha a gyerek életképes, azt még tovább kell etetni, és nevelni. Mégis, az életképesség bebizonyosodott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását