2024. április 25. - Márk
Óriási alapkő hullott ki az MSZP-ből. Szili Katalin a párt egyik alapító tagja máshol folytatja politikusi tevékenységét. Döntésének hátteréről és a jövőről is megkérdeztük a volt házelnököt.
2010. október 4. hétfő 14:35 - Bagics Bence
Szili 1994 és 1998 között a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára volt, majd 2002 és 2009 között az Országgyűlés elnöki tisztségét töltötte be. A több mint húszéves pályafutása a pártban véget ért, mivel a Szociális Unió elnökévé választotta, és így az MSZP működési szabályzatának értelmében tagsága automatikusan megszűnt.

Szili Katalin lépése ugyan váratlan, de nem meglepő. Az elmúlt pár évben többször konfrontálódott párttársaival, sokszor felemelte a hangját az MSZP álláspontja ellen, valamint Gyurcsány Ferenc politikáját is aktívan támadta.

Az önkormányzati választások után Mesterházy Attila az MSZP elnöke úgy nyilatkozott, hogy a vártnál jobban teljesítettek, nőtt a szavazótábor. Ezzel szemben Szili azt mondta: vége a baloldalnak, vége az MSZP-nek, mindent elölről kell kezdeni, új emberekkel, új eszmékkel. Az idén a Fidesz által létrehozott Trianoni emléknapon egyedül vett részt a frakcióból, ami szintén a párttól való elhúzását jelenti.

Szili közölte, független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Hozzátette, mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.

A korábbi házelnök kitért arra, hogy döntéséről írásban és szóban is tájékoztatta Mesterházy Attila MSZP-elnököt és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

A legnagyobb ellenzéki párt közleménye szerint Szili döntését tudomásul veszik, "annak ellenére, hogy Szili Katalin sikereiben a Magyar Szocialista Pártnak döntő szerepe volt". Szerintük azonban a volt házelnök és a párt útjai "addig nem válhatnak el egészen, ameddig Szili Katalin nem dönt úgy, hogy megválik a Magyar Szocialista Párt jóvoltából tavasszal megszerzett parlamenti helyéről, hiszen azt közvetetten kapta a választóktól, miután egyéni körzetében nem kapott mandátumot".

Szily mondjon le!

Az MSZP felszólítja Szili Katalint, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, mert megyei listás képviselőként a párt jóvoltából jutott az Országgyűlésbe - közölte Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján.A volt házelnök hétfőn jelentette be, kilép az MSZP parlamenti frakciójából, mostantól egy új baloldali pártot vezet, mandátumát azonban nem adja vissza, mert az MSZP-vel, nem pedig a választóival szakított.
Az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte, a párt tudomásul veszi a volt házelnök döntését, amellyel szerinte Szili Katalin Szűrös Mátyás útjára lépett.
Tévesnek nevezte a politikus értékelését a párt választási eredményéről.
Úgy látja, a képviselőcsoport megérdemelte volna, hogy Szili Katalin személyesen közölje velük a döntését.
Mesterházy Attila kérdésre válaszolva kitért arra: nincs eszközük arra az esetre, ha a politikus nem adja vissza a mandátumát, de - mint mondta - tartozik nekik ennyivel. Pusztán morális tartására hagyatkozhatunk és arra, hogy érez felelősséget az MSZP irányába, hiszen azon politikusok közé tartozik, akik talán a legtöbbet kapták ettől a párttól - tette hozzá.

Az MSZP Baranya megyei szervezete közleményben szólította fel a volt házelnököt, hogy országgyűlési mandátumát adja vissza.

A Szili Katalin által támogatott Szövetség a Jövőért mozgalom célja, olyan – politikai pártoktól független - közösségek halmaza, ahol mód és lehetőség nyílik a közélet helyi és tágabb kérdéseinek megvitatására, közös értékek kialakítására.

Az Egyesület olyan politikai kultúrát akar megteremteni, amely a közélet iránt érdeklődő emberek számára egyénenként is az élet kiteljesedését jelentheti, elindulást egy nyitottabb, élhetőbb társadalom felé vezető úton.

Olyan személyek összefogását, akiknek az életvitelében alapvetően meghatározóak a kisebb és tágabb közösségekhez, a családhoz és a nemzethez való tartozás, a közösségek értékeinek megőrzése és átörökítése, a társadalmi, természeti és gazdasági környezet harmóniájának megteremtése, a fenntartható fejlődés biztosítása.

Szili Katalin a következőt nyilítkozta a HírExtrának:

Miért gondolja úgy, hogy vége az MSZP-nek és miért lépett ki a pártból?

Tegnap létrejött a Szociális Unió pártja, amely megválasztott elnökének. Az MSZP működési szabályzata értelmében, így automazikusan megszűnt a párttagságom, nyilván ennek a következménye a frakcióból való kilépésem is. Aki ismeri a politikai hitvallásomat, életutamat, azt a döntésem nem érte váratlanul.

Demagógiának tartja Mesterházy Attila azon állítását, hogy az MSZP egyre erősödik, és a vártnál jobb eredményt ért el a választáson?

A 2009. évi EU-s,  az idei országgyűlési, valamint az önkormányzati választás tükrében vállalom azt amit mondtam. Vallom, hogy a társadalom megfogalmazza annak a szükségességét, hogy egy politikai alternatíva is kialakuljon.

Milyen jövő előtt áll a Szociális Unió pártja?

Az alap móttónk az, hogy "több mint egy párt". Azt a Szövetség a Jövőért mozgalmat, amit tavaly novemberben indítottunk, megtartjuk. Számunkra a legfontosabb feladat, hogy társadalmi alternatívát fogalmazzunk meg, és tevékenységünket a szakpolitikai kabinetek keretében végezzük.

Az alkotmány kérdésétől kezdve a társadalombiztosítási rendszerig bezárólag minden konkrét kérdésre megoldást próbálunk kínálni.

Azt nyilatkozta, hogy országgyűlési mandátumát nem adja vissza, viszont az MSZP Baranya megyei szervezete közleményben szólította fel erre...

Egyéni körzetben hat alkalommal is megmérettem és mandátumhoz jutottam, nem hiszem attól, hogy most listáról jutottam a Parlamentbe megváltozott volna a politikai megítélésem. Én magamtól nem fogom visszaadni a mandátumomat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását