2024. június 17. - Laura, Alida

Szászfalvi: új fejezet nyílik a nemzet történetében

A kormány új fejezetet kíván nyitni a nemzet történetében a jelenlegi különleges történelmi időszakban - mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, civil- és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2010. október 1. péntek 18:21 - HírExtra
Az Október a reformáció hónapja című rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén -, amelyen a Teológiai Szemle című folyóirat 85 évvel ezelőtti megalapítására is emlékeztek - az államtitkár közölte: a kormány mindezt "a lehető legjobb állam megszervezésével, az elvesztett bizalmi viszony helyreállításával és a kiépülő vagy kiépített akadályok lebontásával" igyekszik elérni.

Szászfalvi László a Teológiai szemlélődés a politikatudományban című előadásában kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy az állam és az egyházak, valamint az állami és az egyházi intézmények, szervezetek között "egyenjogú partnerség" alakuljon ki "a nemzet közös szolgálatának" jegyében.

Mint mondta, az egyházakkal való együttműködésnek különleges, stratégiai szerepe van a kormány számára. "Ezért nagy jelentőségű az olyan egyházi rendezvény, amely önmagában is az összefogáson, az ökumenikus együttműködésen nyugszik" - tette hozzá.

Kitért arra: az, hogy "a kormány erős felhatalmazással bír, a demokrácia világában rendkívül fontos tényező, amelynek alapján bátor, határozott döntések, radikális változtatások" feljogosultjaként tekinthet magára az állam. A politikusnak bírnia kell egyfajta küldetéstudattal, amikor vállalja a közéleti szerepet, s ehhez szükséges az alázat is.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a hívő politikus a választóira "Isten népeként, Isten kormányzó akaratának a címzettjeiként" tekint. "A politikus hajlamos ciklusokban gondolkodni, a teológusnak viszont sokkal tágabb a világa".

Szászfalvi László szerint a teológiai szemlélődés befolyásolhatja a politikát, a közösségi létet és az olyan kategóriákat, mint a hála, a bizalom, a tisztelet, a megbocsátás és a szeretet. A politikus a saját "szellemével és értékrendjével" bevezetheti ezeket a fogalmakat a valóságos politikai világba, "a hús-vér politikai küzdelembe".

Szólt arról is, hogy "a politika befolyásolhatja a politikusok jellemét", de "a jellemrombolástól a teológia megóvja az embert", és azt eredményezi, hogy az evangéliumi gondolkodást magáévá teszi a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását