2024. május 12. - Pongrác

Az MSZP kampányát is támogatták a Zuschlag-féle sikkasztott pénzből

A Táncsics Alapítványtól nyert pályázati pénzekből juttatták plusz forráshoz az MSZP alapszervezeteit a 2006-os választási kampányban - vallotta a Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben. Az
2008. október 16. csütörtök 17:55 - Hírextra
Lados István, akit Fodor Endre tanácsvezető bíró a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázatokról kérdezett, vallomásában azt mondta: a Táncsics Alapítvány kuratóriumának akkori elnöke, Baja Ferenc másodmagával tartott tájékoztatót a 2006-os országgyűlési választások előtt csaknem kétszáz pártaktivistának arról, hogyan kell a civil szervezeteknek pályázni az alapítványhoz.

Lados István azt állította, hogy a Baja Ferenc által tartott ismertetőn elhangzott: a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázatok egyik kikötése az volt, hogy csak civil szervezetek pályázhatnak.
A bíró kérdésére megerősítette: a pályázatok célja az volt, hogy civil szervezeteken keresztül plusz forráshoz juttassák az MSZP szervezeteket a választási kampányban.

A vádlott szerint a Baja Ferenc által tartott tájékoztatón elhangzott, "maximum 500 ezer forint lehet a pályázat összege, és országgyűlési választókerületenként egy civil szervezet pályázhat".

A Táncsics Alapítványhoz civil szervezetek által benyújtott pályázatokkal kapcsolatban Lados István beszámolt arról is, hogy arra következtetett: a két zuglói kerület országgyűlési képviselő-jelöltjeinek kampányfőnökei beszélhettek Zuschlag Jánossal, mert azok a civil szervezetek pályázhattak végül, amelyek Zuschlag Jánoshoz voltak köthetőek. Ekkor Zuschlag János már nem volt országgyűlési képviselő, mert egy botrányt kavaró kijelentése után lemondott mandátumáról.

A vádlottat ezután - mint elmondta - Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott megkérte, hogy állítson össze pályázatokat az ő Oktatási Minisztériumban lévő irodájának számítógépén.
Kemecsei Árpád utasítása szerint két pályázatot kellett elkészíteni, az egyiket szabadtéri programokra, a másikat kiadványszerkesztésre kellett benyújtani a Táncsics Alapítványhoz.
A bíró kérdésére Lados István elmondta: minden egyes pályázathoz ajánlólevelet kellett csatolni, melyre külön felhívták a tájékoztatón a figyelmet.

"A párt adott körzetben induló jelöltjétől kellett ajánlást kérni, ez arra szolgált, hogy kizárják azt, hogy a pályázaton ismeretlenek pályázzanak" - tette hozzá a vádlott.

Lados István elmondta: a Zugló két választókerületében akkor képviselőjelöltként indult Baráth Etelét és Csiha Juditot ismeri, de azt nem tudta megmondani, hogy ki szerezte be tőlük az ajánlólevelet. Feltételezése szerint ezt a két kampányfőnök intézhette.

A bíró megkérdezte a vádlottat, hogy tudomása szerint a jelöltek tudtak-e erről a működési mechanizmusról, s hogy ez a pénz hogy keletkezik, s mire szolgál.

"Azzal kapcsolatban, hogy Baráth Etele és Csiha Judit tudott-e arról, hogy kampánypénzek ilyen pályázat révén kerülnek ez ő kampányukra, én nem tudok, én azt tudom, azzal kapcsolatban kaptak tájékoztatást Kemecsei Árpádtól, hogy szükséges nekik ajánlólevelet adni ahhoz, hogy a civil szervezetek pályázaton indulhassanak" - mondta Lados István.

Baja Ferenc az MTI megkeresésére visszautasította Lados István kijelentéseit. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki a perbeli események idején a Táncsics Alapítvány elnöke volt, kiemelte: a Táncsics Alapítvány civil kapcsolati rendszerének semmi köze sincsen a pártalapszervezetekhez. Mint hozzátette: az Állami Számvevőszék is vizsgálta a pályázataikat, de az elszámolásaikat rendben találta.

Megjegyezte: csak azok a szervezetek nem számoltak el, amelyeket Zuschlag János és társai hoztak létre éppen arra a célra, hogy alapítványi pénzekhez jussanak általuk.
Baja Ferenc arra is kitért, hogy a Táncsics Alapítvány alapszabályában benne van, hogy civil szervezeteket támogathatnak, és így többször is előfordult, hogy az érintetteket tájékoztatták a pályázatokról.

Azt viszont határozottan tagadta, hogy ennek a tájékoztatásnak olyan hátsó megfontolása lett volna, mint amilyenre Lados István célzott. Ezért elfogadhatatlan, hogy ártatlan szervezeteket kevernek bele az ügybe - hangsúlyozta az államtitkár.

A Táncsics Alapítványt 2003 végén alapította az MSZP. Az alapítvány kuratóriumának elnöke jelenleg Lamperth Mónika, a felügyelő bizottságot pedig Puch László vezeti.
A pártalapítvány - az erről szóló törvény értelmében - évente több mint 500 millió forintból gazdálkodhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását