2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kutatók Éjszakája: Pénteken a tudásunkat ünnepeljük

Lásd. Tapintsd. Érezd. Próbáld ki. Ismerd meg. Kérdezz utána. Mindezt tedd attól, aki feltalálta, megalkotta, ismeri, tudja, használja. Pénteken mindenkit vár a Kutatók Éjszakája, úgyhogy az esti mozi helyett inkább ugorj be és okosodj!
2010. szeptember 20. hétfő 17:19 - Szabó Noémi
Programkavalkád
Elektromos meghajtású FIAT. „Beszélő” fa. Ballonos profilmérés a meteorológiában. Nanopaprika. Puli a Holdra! Távcsöves kirándulás az őszi égbolton. A női és férfi versengés és patológiás eltéréseik. Ritmika Aritmetika műhely. Csak néhány téma és előadás melyek közül szemezgethetünk. De lesz látványos lézershow és molekuláris muzsika, és azt is megtudhatja mindenki, hogy meg van-e az ember sorsa írva a genomjában.
A teljes programlistát megtalálják a Kutatók Éjszakája weboldalán.
Idén a szeptember 24-i éjszaka a kutatóké. Az érdeklődők ötödik alkalommal szervezhetnek kirándulást a tudományok izgalmas világába. Őket pedig ezer kutató várja majd az ország egész területén.

Nem kell ám megijedni, nem amolyan elvont, „átlagember” számára érthetetlen, felfoghatatlan, tudós találkozó lesz a Kutatók Éjszakája, hanem izgalmas, érdekes találmányokkal, felfedezésekkel, jelenségekkel és műszaki dolgokkal testközelből megismertető tudományos fesztivál. Bár a célközönsége a 10-18 év közötti, pályaválasztás előtt álló fiatalok, de valójában minden korosztály megtalálhatja az este során a számára érdekesnek ígérkező előadást.

Országos buli

A Kutatók Éjszakáján az ország huszonhárom városának, mintegy negyvennégy intézményének, több mint nyolcszáz eseménye közül szemezgethetnek a látogatók. Mégpedig a szervezők a legkülönfélébb programokkal várnak mindenkit. Budapesten a Millenáris ad otthont a rendezvénynek, de ezen kívül is számos helyen kutathatnak a bátor vállalkozók. Továbbá több fővárosi egyetem is szélesre tárja kapuit, de a vidékieket sem hagyják ki a buliból. Debrecen. Dunaújváros. Kecskemét. Győr. Pécs. Székesfehérvár. Csak néhány város, ahol szintén éjszakai túrára invitálják a jövő tudósait.

Irány az elvarázsolt kastély

Ahogy a SOTE rektorhelyettese, Dr. Szél Ágoston kiemelte, mindenki számára hatalmas lehetőség a Kutatók Éjszakája. A fiatalok első kézből kaphatnak információkat az őket leginkább érdeklő tudományterületekről, és arról is, hogy milyenek az „igazi” kutatók mindennapjai. Amíg korábban csupán előkészítő tanfolyamokon találkozhattak a pályaválasztás előtt álló gyermekek a tudományok egyes területeivel, addig most a program során akár ki is próbálhatják magukat abban a világban, melyet hivatásként kívánnak választani.

Sőt, amennyiben úgy gondolják lehetőségük lesz a látogatóknak arra is, hogy egy-egy előadást akár többször is meghallgassanak. Ahogy a rektorhelyettes fogalmazott: „Mint a vidámparkban, akár többször is felülhetünk ugyanarra a körre”. Bár kérdés, hogy ki az, aki például egymás után kétszer is részt szeretne venni egy boncoláson, ugyanis erre is lehetőség lesz, és nem csak az orvostanhallgató-jelölteknek.

Mozi helyett inkább kutassunk

"A kutatót mint embert és a kutatást mint élhető és élvezhető életpályát kívánjuk bemutatni" - fogalmazott a rendezvény céljával kapcsolatban a társszervező Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány részéről Kardon Béla projektvezető. Kiemelte, hogy a közalapítvány nyitott az ipari kutatás, a szociológiai felmérés valamint a kutató, mint ember irányába. Olyan programokkal próbálják megszólítani azokat, akik péntek este inkább moziba mennének, mint a Dumaszínház előadása Maksa Zoltánnal, vagy akár Angyal András táncórája. A Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Kiss Ramóna és Kárász Zénó előadásában egy olyan különleges színdarabot tekinthetnek meg, melyet kifejezetten az eseményre írtak.

 A HírExtra kérdésére a szervezők elmondták, hogy azért van szükség a kicsit könnyedebb hangvételre is, mert egyrészt így próbálják becsábítani a fiatalokat a rendezvényre, másrészt a kutatók nem csak „kutatnak" majd, hanem elvegyülnek például a koncertek, színházi előadások alkalmával a nézők között. Hiszen a program egyik mottója: a kutatók köztünk vannak!

A kutatók elefántcsonttoronyban élnek?


Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója szerint a fesztivál célkitűzése, lerombolni a sztereotípiákat, és megértetni a társadalommal: „a kutatói pálya nemcsak társadalmilag fontos, hanem érdekes és varázslatos. A kutatók nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek. A hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek„. Mindezt teszik úgy, hogy már a facebook-on kétezer-ötszáz rajongó csatlakozott az eseményhez, és péntek estére negyven-negyvenötezer látogatót várnak a programra, országszerte.

Ez cool!

Sinisa Krajnovic, az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési központ igazgatója a fesztivállal kapcsolatban kiemelte, „A Kutatók Éjszakája a tudásból, a nálunk dolgozók kutatási eredményeiből építkezik.” Elmondta, jelenleg ezer ember dolgozik a cégnél, és közülük száz PhD-s fokozattal rendelkezik, vagy jelenleg ilyen irányú tanulmányokat folytat. Krajnovic közölte, most első ízben nyitják meg a vállalat laboratóriumait, és pénteken a T-Mobillal közösen mutatják be a negyedik generációs hálózatokat. Emellett kiemelte a twitterező fát, amelyből különböző reakciót váltanak ki a hozzá közelítő emberek, és érzéseit a twitteren "tudatja" a nagyérdeművel.

Az igazgató mindemellett kiemelte, hogy „Pénteken a tudásunkat ünnepeljük!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását