2024. április 29. - Péter

"Mondjon le Jávor Tarlós javára"

A finishez közeledő önkormányzati választási kampány során keményebb mondatok is elhangzanak. A Magyar Hírlap mai számában megjelent interjúban most Jávor Benedek tett erős kijelentést.
2010. szeptember 16. csütörtök 19:09 - Bakos András
Az LMP főpolgármester-jelöltje az októberi voksolás után ugyanis nem túl biztató jövőképet festett fel a szocialistáknak. Jávor Benedek kijelentéseiről Molnár Zsoltot, az MSZP fővárosi kampányfőnökét kérdeztük.

„Omoljon össze az MSZP az önkormányzati választások után” – nyilatkozta Jávor Benedek nemrégiben. Fel vannak készülve az MSZP esetlegesen rossz szereplésére az önkormányzati választásokon?

A magyar szocialista párt minden politikusa azért dolgozik, hogy minél jobban szereplejünk az önkormányzati választásokon. Mivel az MSZP támogatottsága tavaszhoz képest nőtt, valamint a párton belül is rendeződtek a viszonyok, így semmilyen összeomlásra nem számítunk. Sajnálatosnak tartom ugyanakkor, hogy Jávor Benedek többet foglalkozik velünk, mint az LMP kampányával.

Mit gondolnak magáról a kijelentésről?

Abszurdnak tartjuk, hogy egy polgármester-jelölt más pártnak a romlását kívánja. Ez egyáltalán nem tartozik a Magyar Szocialista Párt eszmerendszerébe.

Milyennek tartják az LMP kampányban tanúsított magatartását?

Az LMP budapesti kampányában jelenleg semmi mást nem csinál, mint Horváth Csabát próbálja lejáratni. Miközben üres frázisokban és semmitmondó nyilatkozatokban féltik a demokráciát, addig a gyakorlatban a Fidesz- KDNP-vel keresik a közös gondolkodást. Helyesnek tartanánk, hogyha az LMP nem tévesztené meg a demokratikus választókat.

Mit ajánlanának ezek után az LMP főpolgármester-jelöltjének?

Mivel Jávor Benedek valójában folyamatosan a Fidesz-KDNP-vel működnek együtt, ezért azt javasoljuk, hogy álljon egyértelműen Tarlós István mellé, és lépjen vissza a javára.
Ha visszalépne az LMP, akkor nem biztos, hogy az Lmp-sek a Fideszre szavaznának.
Pontosan erről van szó, hogy ne tévesszék meg a saját szavazóikat. Megtévesztésnek tartjuk ugyanis, hogy az LMP és Jávor Benedek ellenzéki politikát folytat. Jávor Benedek pedig már így is minden erejével a jobboldalt támogatja.

Akkor az MSZP fő ellenfelének jelenleg az LMP tekinthető?

Semmiképpen. Az LMP számára intő jel lehetne, hogy Budapesten alig tudta összeszedni a szükséges kopogtatócédulákat, így a legtöbb helyen nincs is polgármesterjelöltje. Jelenleg az LMP - főként az ilyen kijelentések után - önmaga ellenfele, nem pedig a szocialistáké. Az LMP szavazóiról ugyanakkor azt gondoljuk, ők elkötelezettek a demokrácia mellett. Így örülnék, ha végre az LMP felső vezetése is rájönne, hogy nem mi veszélyeztetjük a demokráciát.
A demokratikus ellenzék szempontjából pedig sajnálatosnak tartjuk, hogy a megyék háromnegyed részében valamint a fővárosi kerületek többségében sem lehet az LMP-re szavazni, ami politikájuk kudarcát is jelenti.

A közelmúltban Jávor Benedek főpolgármesteri vitát kezdeményezett. Ilyen kijelentések után is szívesen elmennének rá?

Magyar Hírlap
Az MSZP minket támadó stratégiája végtelenül ostobának és elhibázottnak mondható, ellenzéki szempontból mindenképpen – mondta lapunknak Jávor Benedek. Az LMP főpolgármester-jelöltje megjegyezte: pártja elképzelései szerint a várhatóan fideszes városvezetésnek kisebbségben, kompromisszumokat kötve, párbeszédre, együttműködésre alapozva kellene irányítania Budapestet.
Egy olyan jelölttel aki, az előzetes kutatások szerint nem indul valódi esélyekkel a főpolgármesteri címért, önmagában nincsen értelme vitatkozni. Mivel pedig a Jobbik eszmerendszere számunkra elfogadhatatlan, ezért Horváth Csabának jelenleg csak Tarlós Istvánnal van értelme vitatkozni.

Ezek után lehetségesnek tartják az együttműködést az LMP-vel a fővárosi közgyűlésben?

Természetesen. Amennyiben valós demokratikus ellenzéki magatartást tanúsítanak, akkor igen. Sajnos az országgyűlési választások óta történt politizálásuk éppen az ellenkezőjét bizonyította, de készek vagyunk az együttműködésre a fővárosi közgyűlésben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását