2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyorsabb a szellemi romlás, ha alultápláltak vagyink magzatként

A II. világháború idején, terhességük alatt alultáplált anyák magzatainál évtizedekkel később gyorsabb szellemi hanyatlást tapasztaltak holland kutatók, akik eredményeiket hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).
2010. szeptember 14. kedd 10:33 - HírExtra
Az Amszterdami Egyetem kutatói Susanne de Rooij vezetésével tesztelték 737 holland felnőtt kognitív funkcióit, akiknek 40 százaléka magzati korban tartós éhezést élt át, amikor a II. világháború utolsó hónapjaiban a náci Németország blokád alá helyezte Hollandia élelmiszerellátását.

Az 5-6 hónapos éhínség alatt a holland lakosság napi 400-800 kalóriának megfelelő élelemhez jutott. A tanulmány szerzői megállapították, hogy míg az enyhe kalóriamegvonás több faj felnőtt egyedeinél kitolhatja az öregedés jeleit és meghosszabbíthatja az élettartamot, "a születés előtti kalóriamegvonásnak különféle káros hatásai vannak a mentális és fizikai egészségre a későbbi életben".

A vizsgálatban a közel háromszáz, magzati korban éhezést elszenvedett ember közül 64-en rosszabban teljesítettek a teszteken, amelyek a szelektív figyelmet mérték. A feladat szerint a színek megnevezéseit kellett a résztvevőknek felolvasniuk, mely szavakat azonban más színű betűvel írták (például a kék színt sárga betűkkel írták).

A kutatók azt is megállapították, hogy a magzati éhezés az 56-59 éves korban vizsgált embereknél kisebb fejkörfogatot eredményezett. "A fejméret kapcsolatban van az agy méretével, és a kisebb méretet összefüggésbe hozták az idősebbeknél tapasztalható csökkent kognitív képességekkel" - írták tanulmányukban a szerzők.

A teszteket az 1970-es években is elvégezték a csoport tagjaival - akiknek nyomon követése különleges lehetőség a magzati életkorban való éhezés következményeinek tanulmányozására -, abban az életkorban nem mutatkozott teljesítményükben eltérés a nem éhezőkhöz képest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását