2024. május 2. - Zsigmond

Gének és az elhízás

Amerikai kutatók hat új génváltozatot azonosítottak, melyek kapcsolatba hozhatók az elhízással, és rámutathatnak arra, milyen folyamatokkal kontrollálja agyunk és idegrendszerünk az evést, valamint az anyagcserét.
2008. december 15. hétfő 15:05 - Hírextra
"Mai megállapításunk jelentős lépés annak megértésében, hogyan szabályozza az emberi test a súlyát" - tudatta vasárnapi közleményében Alan Guttmacher, az Egyesült Államok Nemzeti Humán Genom Kutatóintézetének igazgatója. A tanulmány megkétszerezi az elhízáshoz hozzájáruló, eddig ismert örökletes tényezők számát.

A nemzetközi kutatócsoport háromszázezer pontmutációt elemzett (ezeknél a DNS-molekula egyetlen építőeleme, nukleotidja tér el) harmincezernél több Izlandon, Hollandiában és az Egyesült Államokban élő embernél. Eredményeiket a kutatók leellenőrizték negyvenezer dán és amerikai embernél is.

Hat génnél találtak olyan módosulatokat (TMEM18, KCTD15, GNPDA2, SH2B1, MTCH2 és NEGR1), amelyek szorosan összefüggenek a testtömeg és magasság arányával. Valamennyi most talált pont olyan gének közelében van az örökítőanyagban, melyek agyi folyamatokat szabályoznak - jelezte Kari Stefansson, a nemzetközi kutatócsapat egyik tagja. A felfedezés egyúttal jelzi, hogy az étvágy szabályozásában, valamint az anyagcsere folyamatokban, energiatárolásban és -felhasználásban szerepet játszó genetikai faktorok közreműködnek az elhízásban.

Az elhízásban számos környezeti tényező, közülük is főként az étrend játszik szerepet, ám a mostani megállapítások hangsúlyozzák az egyén örökletes hajlamát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását