2024. március 29. - Auguszta

A gerincvelő folyadéka segít a az Alzheimer-kór diagnosztikájában?

A gerincvelői folyadékban (liquorban) megjelenő bizonyos proteinek segítségével 90 százalékos pontossággal állítható fel az Alzheimer-kór diagnózisa, és nagy biztonsággal jósolható meg, hogy mely memóriazavarral küszködő betegnél alakul ki a betegség - derítette ki egy belga kutatócsoport, amely vizsgálatairól az Archives of Neurology című folyóiratban számolt be.
2010. augusztus 10. kedd 15:54 - HírExtra
Az Alzheimer-kór progresszív, jellegzetes memóriavesztéssel, tájékozódászavarral, a magasabb kognitív funkciók károsodásával jellemezhető neurodegeneratív betegség, amely világszerte több mint 26 millió embert érint.

Jelenleg csak a boncolás során állapítható meg teljes biztonsággal, hogy a beteg Alzheimer-kórban szenvedetett-e vagy sem az agyban lévő jellegzetes lerakódások (plakkok) és rostszerű szerkezetek (neurofibrilláris filamentumok) alapján - az előbbi a béta-amyloid nevű fehérjéből képződik, utóbbiak pedig a tau-proteinből épülnek fel. Egyébként a kórismézés kizárásos alapon folyik: a memóriazavar azon eseteit sorolják az Alzheimer-kórban szenvedők közé, akiknél kizárható a stroke (agyi érkatasztrófa), a tumor, valamint a súlyos alkoholizmus.

A Genti Egyetem kutatói Geert De Meyerrel az élen 416 felnőtt személy liquorját vizsgálták: köztük 114-en normális agyi funkcióval rendelkeztek, kétszáznál a demencia (elbutulás) előhírnökének tartott enyhe kognitív zavarok mutatkoztak, és további 102 egyén Alzheimer-kórban szenvedett.
A tudósoknak sikerült kimutatniuk a béta-amyloid és a tau-proteineket az Alzheimer-kórban szenvedő betegek 90 százalékánál. E fehérjék megjelentek az emlékezetkiesésben szenvedő személyek 72 százalékánál - ezek mindegyikénél öt év leforgása alatt kialakult az Alzheimer-kór.

A betegségre jellemző proteineket kimutatták a normális agy funkcióval rendelkező személyek 36 százalékánál is.

"A kóros proteinek megjelenése a normális kognitív funkciókkal rendelkező személyek több mint harmadánál azt jelzi, hogy az Alzheimer-betegség kóros mechanizmusai már jóval a tünetek megjelenése előtt kifejtik hatásukat a szervezetben" - hangsúlyozta Geert De Meyer.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását